Treća žrtva novog gripa u Užicu

U Užicu od novog gripa preminula 40-godišnja pacijentkinja iz Prijepolja, što je treća žrtva u užičkom kraju. Iako se broj slučajeva povećava, lekari kažu da prvi talas epidemije jenjava.

Konzilijum lekara Zdravstvenog centra u Užicu saopštio je da je u Opštoj bolnici u tom gradu juče preminula 40-godišnja pacijentkinja iz Prijepolja, za koju je laboratorijskim nalazom potvrđeno da je bila zaražena virusom tipa H1N1.

Preminula pacijentkinja, koja je treća žrtva virusa novog gripa u užičkom kraju, primljena je u užičku bolnicu pre dva dana u teškom zdravstvenom stanju, koje se tokom jučerašnjeg dana pogoršalo uprkos medicinskoj pomoći koja joj je pružena.

Iako se broj slučajeva povećava, lekari kažu da prvi talas epidemije jenjava i da je sada najvažnija vakcinacija, kako bi se smanjio broj teških slučajeva.

Prema rečima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića nikada u istoriji Srbije u oktobru i novembru nije zvanično prijavljeno blizu 20 hiljada respiratornih infekcija.

Najvažnije je da se pridržavamo pravila o ličnoj higijeni, poručuje ministar.

Prva isporuka vakcina u Srbiju stiže 8. decembra, a u Meksiku zemlji u kojoj se virus A H1N1 prvo pojavio, vakcinacija će započeti sledeće nedelje.

Prema rečima ministra zdravlja te zemlje dr Hosea Anhela Kordove Viljalobosa, prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, a potom trudnice i hronični bolesnici koji čine 30 odsto populacije.

Boraveći u dvodnevnoj radnoj poseti u Beogradu on je sa meksičkim i srpskim kolegama obišao fabriku lekova Galenika i Institut "Torlak".

"Moja poseta omogući će da Meksiko kupi lekove i druge proizvode Galenike, a uverio sam se i u visoke standarde kvaliteta najavljene proizvodnje vakcine protiv novog gripa u Torlaku", istakao je ministar zdravlja Meksika i ocenio da se u obe zemlje sprovode slične mere i u borbi protiv virusa A H1N1.

Do sada potvrđeno 300 slučajeva obolevanja od novog gripa

Poslednji podaci Instituta "Batut" pokazuju da je do sada laboratorijski potvrđeno 300 slučajeva obolevanja od virusa A (H1N1), pri čemu je 11 ljudi umrlo.

Član Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje novog gripa Predrag Kon rekao je Tanjugu da je epidemiološka situacija sada "manjeg intenziteta nego ranije", kao i da, osim pojedinih mesta na jugu Srbije i Vojvodine, obolevanje od novog gripa u drugim mestima "stagnira ili se smiruje".

Na području Kolubarskog okruga smanjen je broj obolelih od novog gripa, čak za 30 odsto u odnosu na prošlu sedmicu, saopštila je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Mirjana Rajković.

Na infektivnom odeljenju bolnice u Valjevu zadržano je 116 obolelih, od preko 300 za koje se sumnja da su zaraženi virusom novog gripa.

Nakon primenjene terapije oni se uspešno oporavljaju, a samo jedan mladić iz Valjeva nalazi se na respiratoru, kazala je Rajkovićeva Tanjugu.

U Aranđelovcu je danas potvrđen prvi slučaj obolevanja od novog gripa, saopštio je epidemiolog Medicinskog centra, dr Dušan Vujnović.

Reč je o muškarcu Đ.T. srednjih godina koji je, zbog upale pluća i drugih simptoma, smešten na infektivno odeljenje Kliničkog centra u Kragujevcu.

Na lečenju zbog inficiranosti virusom novog gripa u bolnici u Zrenjaninu danas je 25 pacijenata, pet manje nego juče, a u somborskoj bolnici su četiri pacijenta više, saopštili su Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Izvršnog veća za praćenje pandemije.

Danas je na bolničkom lečenju na području Vojvodine ukupno 115 obolelih. Situacija na području Vojvodine i dalje se pažljivo prati i preduzimaju se sve raspoložive mere za brzo dijagnostikovanje, izolovanje i zdravstevno zbrinjavanje obolelih, navedeno je u saopštenju.

Na niškoj Infektivnoj klinici preminuo je bolesnik iz Prokuplja sa teškom kliničkom slikom ukupnog zdravstvenog stanja, koji je primljen sa sumnjom da boluje od novog gripa, rekao je danas Tanjugu direktor te klinike prof. dr Žarko Ranković. On je dodao da je taj pacijent preminuo sinoć oko 23 časa.

Ovo je treći bolesnik koji je preminuo u Nišu sa sumnjom da je oboleo od novog gripa, dok su za prethodna dva potvrđeno da su oboleli od virusa novog gripa.

Na klinici je u poslednja 24 časa pregledano 88 pacijenata, od kojih se 11 prvi put javilo lekarima na klinici, napomenuo je Ranković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи