Još dve žrtve novog gripa

Na Kliničkom centru u Kragujevcu preminula dva muškarca koji su bili zaraženi virusom novog gripa. Institut za javno zdravlje "Batut" ranije je saopštio da je u Srbiji laboratorijski potvrđeno 295 slučajeva obolevanja od novog gripa A H1N1.

Muškarac G.G. (37) iz Donje Rače kod Kragujevca i muškarac M.R. (57) iz Kragujevca preminuli su u nedelju u Kliničkom centru Kragujevac od posledica infekcije virusom H1N1, potvrdila je agenciji Fonet portparolka kragujevačkog kliničkog centra Andrea Obradović.

Prema njenim rečima, muškarac iz Donje Rače bio je sve vreme u veoma teškom stanju i primao je propisanu terapiju. Primljen na Infektivnu kliniku 5. novembra u veoma teškom stanju, precizirala je Obradović.

Odmah je prebačen u Izolacionu jedinicu Odeljenja intenzivne nege, gde je priključen na aparate za veštačko disanje, ali se, kako je napomenula Obradović, njegovo stanje stalno pogoršavalo.

Drugi preminuli muškarac prebačen je 14. novembra sa hirurgije na Odeljenje intenzivne nege i takođe priključen na respirator, dodala je Obradović.

Prema rečima Obradović, njemu je na Hirurgiji operisan čir na dvanaestopalačnom crevu, ali je, posle operacije, zbog simptoma virusa H1N1, prebačen na Intenzivnu negu.

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno su hospitalizovana 52 pacijenata sa simptomima gripa H1N1, od kojih je petoro u teškom stanju, dok je četvoro priključeno na aparate za veštačko disanje.

Institut za javno zdravlje "Batut" ranije danas je saopštio da je u Srbiji laboratorijski potvrđeno 295 slučajeva obolevanja od novog gripa A H1N1.

Do sada registrovano devet smrtnih slučajeva

Pored dva smrtna slučaja u Kragujevcu, registrovano je ukupno devet smrtnih ishoda od te vrste gripa.

Od 295 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem.

 Jedna četrnaestogodišnja porodilja, za koju je potvrđeno da je bila zaražena novim gripom, rodila je bebu koja je odmah umrla, ali uzrok smrti nije novi grip, saopšteno je u Kliničkom centru u Nišu.

"Pacijentkinja, romske nacionalnosti, nalazi se u intenzivnoj nezi i priključena je na respirator", rekao je direktor Infektivne klinike Žarko Ranković.

Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.

Prijavljeno je 18 epidemija pandemijskog gripa-epidemije među stanovništvom Južnobačkog okruga, Južnobanatskog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Lužnica, Sremske Mitrovice, Beograda i Šida i epidemije u školskim kolektivima u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama, Kragujevcu i Leskovcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom, navodi se u saopštenju "Batuta".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи