Dva smrtna slučaja u Užicu

Dva pacijenta u Užicu preminula od posledica novog gripa. Postoje svi elementi za proglašenje epidemije u Srbiji, kažu u Radnoj grupi za pandemiju. Broj obolelih od virusa H1N1 verovatno deset puta veći od 249 laboratorijski potvrđenih slučajeva, ocenio epidemiolog Branislav Tiodorović.

Potvrđeno je da je od komplikacija izazvanih virusom H1N1 umro muškarac iz Požege koji je već neko vreme, u teškom stanju, bio priključen na respirator i kod koga su nastupile komplikacije. Preminula je i žena iz Užica, koja je juče primljena na Internističku intenzivnu negu u teškom stanju.

Još dva pacijenta su i dalje smeštena na odelenju Internističke intenzivne nege - Izolaciona jedinica.

Jedna žena je u teškom stanju, priključena na respirator ali nije životno ugrožena dok je drugi pacijent dobrog opšteg stanja. Do sada je u užičkoj bolnici evidentirano sedam pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripa A H1N1.

Elementi za proglašenje epidemije

Epidemiolozi najavljuju da bi najverovatnije u utorak, mogla biti proglašena epidemija gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije. Čekaju se podaci koliko je stanovnika obolelo na teritoriji Beograda. Epidemija se proglašava u slučaju da oboli 10 odsto populacije na celoj teritoriji.

Prema zakonu, proglašavanje epidemije spada u vanredne mere zaštite stanovništva, proglašava je ministar zdravlja koji definise mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi. Ministar odluku donosi na predlog Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, najkasnije pet dana od dana dostavljanja predloga.

Član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović izjavio je da je broj obolelih od gripa tipa A H1N1 u Srbiji verovatno deset puta veći od broja laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali da je uglavnom reč o lakšim oblicima oboljenja.

"Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva je 249. Međutim, broj onih koji su klinički pod dijagnozom oboljenja od gripa ima mnogo više. Možemo reći da je više hiljada ljudi prebolelo i boluje od gripa", rekao je Tiodorović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, broj ne bi trebalo da brine građane, jer je to, "samo dokaz da dominiraju lakši oblici oboljenja".

Tiodorović je dodao je da je moguće da je veći broj onih koji su preboleli grip "na nogama", posebno što se računa da je veliki broj mladih, grip prebolelo sa lakom kliničkom slikom, a da se deo njih nije ni javio lekaru.

Manje obolelih srednjoškolaca

"Broj obolelih se kod srednjoškolaca smanjuje, ali se povećava broj obolelih kod dece koja su u mlađim razredima osnovne škole što je malo zabrinjavajuće, a grip se pojavljuje i kod dece predškolskog uzrasta", rekao je član Radne grupe za praćenje pandemije. 

Prema postojećim podacima, trenutno je oko 220 pacijenata smešteno u bolnicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Užicu.

Na respiratorima je trenutno šestoro pacijenata - po jedan u Užicu, Kragujevcu i Nišu, dvoje u Novom sadu, dok je jedno dete smešteno na Institutu za majku i dete u Beogradu.

"To dete je u ozbiljnoj situaciji i prati se intenzivno. Ostali su u stabilnom stanju", rekao je Tiodorović.

U Užicu je ukupno hospitalizovano više od 40 osoba, a Tiodorović je upozorio da je nakon jučerašnjih poplava u zapadnoj Srbiji povećan rizik za širenje, ne samo respiratornih, već i crevnih bolesti.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи