Peti smrtni slučaj - 244 obolela

Potrvrđeno da je pacijent iz Niša, koji je sinoć preminuo bio zaražen virusom H1N1. Do sada u Srbiji zvanično registrovano 244 obolele osobe od novog gripa. Narednih dana i nedelja očekuje se još nepovoljnija epidemiološka situacija jer je ovo samo početak ozbiljnijeg talasa obolevanja, rekao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Gostujući u emisiji RTS-a "Da možda Ne", član radne grupe za borbu protiv novog gripa Branislav Tiodorović potvrdio je da je stariji muškarac, koji je sinoć preminuo na niškoj Infektivnoj klinici, bio zaražen virusom novog gripa.

Pacijent je u kliniku primljen sa teškom hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, a nakon što je umro, nije se znalo sa sigurnošću da li boluje od virisa H1N1, sve dok to nisu potvrdili labaratorijski nalazi.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da se narednih dana i nedelja očekuje još nepovoljnija epidemiološka situacija u Srbiji ali da nema razloga za paniku zbog širenja novog gripa.

"Lekova ima dovoljno i veštačkih pluća ima dovoljno. Zdravstvene ustanove spremne su da reaguju u svim situacijama, lakšim, srednje teškim i teškim slučajevima oboljevanja", rekao je Milosavljević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Inače, danas je potvrđeno još 15 novih slučajeva, saznaje Internet portal RTS-a. Novi slučajevi su registrovani u Beogradu (6), Nišu (3), Leskovcu (3), Novom Sadu (1), Ćupriji (1) i Kragujevcu (1). Ukupno obolelih do danas je 244.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog gripa Predrag Kon rekao je da će, ukoliko se epidemiološka situacija bude pogoršala, biti predložena zabrana javnih okupljanja i zatvaranje odbaništa.

Kon je naveo da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, ali da bi mogla da postane opasna i vanredna.

"Za sada ne planiramo organizovano zatvaranje škola. U dogovoru sa Ministarstvom prosvete razmatraćemo mere kao što je produžetak raspusta", rekao je Kon.

"Analiza smrtnih slučajeva se sprovodi prema zakonskoj proceduri i obavestićemo javnost o rezultatima. Ipak, postoje naznake da je prethodno zdravstveno stanje uticalo na smrtni ishod kod tih pacijenata", kazao je ministar zdravlja.

Tender za vakcine u ponedeljak

Milosavljević je rekao da u zdravstvenim ustanovama u Srbiji postoji više do 350 respiratora što je dovoljno u ovom trenutku, a nabavka novih predviđena je za slučaj da se broj pacijenata sa teškim oblikom oboljenja poveća.

Ministar je istakao da će se u skladu sa epidemiološkom situacijom respiratori prebacivati u one ustanove kojima su najpotrebniji.

Milosavljević je ponovio da će vakcinisanje protiv novog gripa početi polovinom decembra, i najavio će u ponedeljak biti otvorene tenderske ponude za proizvođače.

"Prvo će se vakcinisati hronični bolesnici, dok će vakcinu primiti i trudnice posle trećeg meseca trudnoće", naveo je ministar zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da vakcine protiv novog gripa neće imati nikakve kontraindikacije po trudnice ili doilje.

Kon je poručio da od sada kod pacijenata sa teškom respiratornom infekcijom više nije potrebna potvrda da se radi o oboljevanju od novog gripa.

"Poruka lekarima je da ne treba da čekaju potvrdu iz "Torlaka" da bi počeli sa upotrebom antivirusnih lekova", kazao je Kon.

Kon je naveo i da se više neće raditi analiza svakog teškog slučaja pojedinačno već da će se uzorkovati određeni broj pacijenata.

"Dovoljno je 50 uzoraka nedeljno pa da imamo predstavu o epidemiološkoj situaciji u zemlji", kazao je Kon.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи