Četvrta žrtva novog gripa u Srbiji

U Kragujevcu je preminuo još jedan pacijent od posledica virusa H1N1. Do danas registrovano 224 slučaja oboljenja od novog virusa. Vakcinacija građana Srbije počinje u decembru. Stanje pacijenta iz Ćuprije pogoršano. Novi grip potvrđen i u tri slučaja na Kosovu i Metohiji.

Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka nova je, četvrta žrtva novog gripa u Srbiji. On je u četvrtak posle podne umro u Kliničkom centru u Kragujevcu, posle komplikacija izazvanih virusom H1N1.

On je 30. oktobra, u teškom stanju, iz Čačka prebačen u kragujevački Klinički centar i smešten u izolacioni blok i priključen na aparate za veštačko disanje.

Danas su potvrđeni novi slučajevi oboljenja i to: Užice (4), Pančevo (1), Niš (2), Kosovska Mitrovica (1), Kragujevac (1), Sremska Mitrovica (1), Paraćin i Ćuprija (2), Vranje (1), Novi Sad (2), Pirot (2) i Kruševac (2). Ukupan broj potvrđenih slučajeva je 224.

Vakcinisanje građana Srbije protiv novog gripa počeće sredinom decembra i trajaće sve dok vakcine ne dobiju svi oni koji to žele, najavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević, a Vlada Srbije je već pokrenula po hitnom postupku proceduru javne nabavke tri miliona vakcina.

"Tek početkom ovog meseca vakcina protiv virusa je postala dostupna na tržištu i odlukom vlade ona će biti nabavljena po hitnom postupku. U ponedeljak će biti otvorene ponude farmaceutskih kuća, kako bi se odabrala najpovoljnija ponuda", kazao je ministar zdravlja u Novom Sadu.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je pojava novog gripa za vladu prioritet i da će iz budžeta i Fonda zdravstvenog osiguranja biti obezbeđeno dovoljno sredstava za vakcine.

Dinkić je podsetio da je Vlada Srbije već naložila Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da po hitnom postupku pokrene proceduru javnih nabavki za tri miliona vakcina.
Ministar zdravlja je ukazao da je najbolja prevencija od novog gripa vakcinacija, a ona će se najpre davati prioritetnim grupama, kao što su deca s hroničnim bolestima, trudnice posle trećeg meseca trudnoće, zdravstveni i radnici u javnim službama.

"Tek onda će doći na red ostali građani, a moja preporuka je da svi prime vakcinu, jer je korist mnogo veća od potencijalne štete. Rok trajanja vakcine je 18 meseci, tako da će vakcinacija biti kontinuirana sve dok zaštitu ne prime svi koji to žele", rekao je Milosavljević.

Ministar je kazao da svako oboljenje disajnih puteva potencijalno može da bude virus H1N1, ali da se u velikoj većini slučajeva radi o blagim oblicima, koji se relativno lako leče.

Milosavljević je ocenio da je u ovom trenutku u čitavom svetu potrebna solidarnost i poverenje po pitanju novog gripa, zbog čega će na sednici Vlade Srbije danas predložiti da se na neki način pomogne Ukrajini, jer je to zemlja sa najvećim brojem obolelih i smrtnih slučajeva od novog gripa u Evropi. 

Pogoršano stanje pacijenta iz Ćuprije

Stanje pacijenta iz Ćuprije, kod koga je potvrđeno prisustvo novog gripa, pogoršano je i on je prebačen na Intenzivnu negu Kliničkog centra u Kragujevcu, rečeno je u toj bolnici,.

Pacijent, star 35 godina, prvo je bio smešten na kragujevačkoj Infektivnoj klinici a u Klinički centar primljen juče jer mu se stanje pogoršalo.U Kragujevcu se leči još dvoje pacijenata koji imaju teži oblik oboljenja.

Tri slučaja na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji zabeležena tri slučaja obolelih od novog gripa, potvrdio je RTS-u epidemiolog bolnice Kosovskoj Mitrovici, Branislav Ivanović.

"Iz Instituta Torlak stigli su rezultati koji potvrđuju da su tri osobe zaražene novim gripom. Za sada, nema mesta panici, jer se pacijanti iz Gračanice, Mitrovice i Goraždevca osećaju dobro posle visoke temeperature, suvog kašlja i bolova u mišićima", rekla je Trajkovićeva.

U Gračanici je virusom novog gripa zaražena devojčica od 13 godina. Ona je sa više desetina učenika osmog razreda nedavno bila na ekskurziji u Lepenskom viru. Devojčica živi u porodici koja ima četvoro dece i od jutros oseća se bolje.

Virus H1N1 izlovon je i kod dvanaestogodišnjeg dečaka iz Kosovske Mitrovice i četrdesetdvogodišnje žene iz Goraždevca. Dečak je na kućnom lečenju i oseća se dobro, dok je obolela žena van životnoj opasnosti ali će biti smeštena na odeljenju Infektivne klinike.

Ovo su prvi slučajevi pojave novog gripa na Kosovu i Metohiji a četiri nova uzorka poslata su na proveru u Institut Torlak.

Oboleli i u Leskovcu i Prijepolju

Četvoro učenika starijih razreda osnovne škole "Vožd Karađorđe" u Leskovcu obolelo je od gripa H1N1 i na kućnom su lečenju, rečeno je u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje.

"Ova deca imaju lakšu kliničku sliku pa se zato nalaze na kućnom lečenju", rekla je načelnica Centra za kontrolu zdravlja u tom zavodu Jadranka Krasić, dodajući da će u školi najverovatnije biti prijavljena epidemija.

Postojanje oboljenja potvrdio je Institut Torlak a uzeti su uzorci još troje Leskovčana. Reč je o jednoj učenici osnovne škole iz Vlasotinca, jednog odraslog pacijenta koji je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu i muškarcu srednjih godina zaposlenom u Zdravstvenom centru Stari ured. 

Muškarac, star 37 godina, primljen je danas na Interno odeljenje bolnice u Prijepolju sa simptomima novog gripa. U Prijepolju do sada nije bilo potvrđenih slučajeva novog gripa.

Pacijent ima vrlo visoku temperaturu što, sa drugim simptomima bolesti, ukazuje da je po sredi virus novog gripa, rečeno je u prijepoljkoj bolnici.

Broj obolelih se povećava 

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandmije dr Predrag Kon rekao je da ukupan porast obolelih nije toliko visok da bi se donela odluka o zatvaranju vrtića, ali da su u narednom periodu, ukoliko se proceni neophodnim, moguće mere zabrane okupljanja.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca i Kosovske Mitrovice.

Najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta a prijavljeno je šest epidemija pandemijskog gripa i to u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku i Nišu.

Maske i u zatvorima

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, odložila je korišćenje posebnih prava osuđenika izvan zavoda za osuđena lica i pravo na boravak u posebnoj prostoriji, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Tokom poseta zaštne maske nosiće osuđena i pritvorena lica, zaposleni kao i posetioci s tim što posetioci moraju sami da nabave zaštitne maske.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, privremeno će biti odloženo pravo na posete osuđenicima, a po potrebi preduzete i druge mere.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво