Treća žrtva novog gripa u Srbiji

Pedesetosmogodišnja žena iz Ćuprije preminula posle komplikacija nastalih od virusa H1N1. Do sada u Srbiji ukupno registrovane 204 obolele osobe.

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da je 58-godišnja penzionerka iz Ćuprije preminula u Opštoj bolnici u tom gradu od posledica novog gripa.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje novog gripa rekao je da se žena iz Ćurpije, koja je bila srčani bolesnik, razbolela 29. oktobra i da je imala visoku temperaturu.

Nju je najpre lečila dežurna lekarska služba, ali, kada joj se stanje pogoršalo, prebačena je na grudno odeljenje Opšte bolnice u Ćupriji gde je preminula jutros oko četiri sata.

Nadležni epidemiolog je uzeo bris od bolesnice pre smrti, pomoću kojeg je utvrđeno prisustvo virusa novog gripa na Institutu za imunologiju i virusologiju u Torlaku.

To je treća žrtva novog gripa u Srbiji. Ranije su preminule dve žene iz okoline Kruševca, odnosno Kraljeva.

Kon je agenciji Beta rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna i da postoji opasnost da se epidemija proširi i na druge krajeve.

Ukupno 204 slučaja obolelih

RTS saznaje da je danas registrovano još 17 osoba zaraženih virusom H1N1. Novi slučajevi potvrđeni su u Beogradu (5), Sremskoj Mitrovici (2), Leskovcu (4), Kosovskoj Mitrovici (3), Ćupriji (2) i Zrenjaninu (1).

Do sada su u Srbiji ukupno registrovana 204 slučaja obolelih od novog gripa.

U Nišu je tokom noći sa simptomima novog gripa dvoje dece zbrinuto na Dečjoj internoj klinici, a na Infektivnoj još četvoro odraslih.

Portparol Kliničkog centra u Kragujevcu Andrea Obradović izjavila je da je još dvoje dece obolelo od novog gripa i da su od jutros na bolničkom lečenju na Pedijatrijskoj klinici, ali da nisu priključeni na aparate za disanje.

"Za jedno dete je potvrđeno da je obolelo od novog gripa, a za drugo koje je bilo u kontaktu sa obolelim detetom neće se ni raditi provera, jer i ono ima simptome novog gripa", rekla je Obradovićeva.

Zdravstvenom centru u Novom Pazaru javila su se tri nova pacijenta za koje se sumnja da su inficirani virusom novog gripa H1N1, izjavio je upravnik te ustanove Alan Kurpejović. Prema njegovim rečima, tri pacijenta su se javila u roku od sat vremena, sa temperaturom 40 i 41 stepen, a uzorci njihovih briseva iz grla i krvi su poslati na Institut "Torlak" u Beograd.

U Institutu Kliničkog centra Srbije za infektivne i tropske bolesti trenutno se nalazi šest pacijenata, od kojih je u dva slučaja dokazano obolevanje od novog gripa, a za četiri pacijenta se čeka rezulatat Instituta za virusologiju i imunologiju "Torlak", rekao je portparol Kliničkog centra Drago Jovanović.

Jovanović je rekao da najmlađi pacijent ima 15, a najstariji 48 godina, istakavši da su svi pacijenti zadovoljavajućeg opšteg stanja i nisu vitalno ugroženi. Prema Jovanovićevim rečima, od 3. novembra u sedam sati do jutros u u isto vreme pregledana su 32 bolesnika pod sumnjom da imaju novi grip.

U Odeljenje Instituta za izolaciju primljen je jedan, na kućno lečenje je vraćen 31 pacijent, a jedan je upućen kod pulmologa, dodao je Jovanović. Od ukupnog broja obolelih, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjima.

U Vojvodini je do sada potvrđeno šest slučajeva novog gripa, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri.

"Od bolesnika kojima je potvrđeno prisustvo virusa H1N1 troje se nalazi na bolničkom lečenju - dvoje u Klinici za infektivne bolesti u Novom Sadu, a jedna osoba u bolnici u Vrbasu", dodao je Čengeri.

Vakcina kao najbolja preventiva

Član radne grupe za praćenje novog gripa, Predrag Kon je rekao da je pacijentkinja Suzana R. (32) iz Gornjeg Šiljegovca kod Kruševca juče preminula na putu do Infektivne klinike u Beogradu.

To je drugi slučaj smrtnog ishoda od novog gripa u Srbiji, a prvi je zabeležen u Zdravstvenom centru u Kragujevcu, gde je 21. oktobra umrla pacijentkinja za Gornjeg Milakovca, kod Kraljeva.

Vlada Srbije naložila je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da po hitnom postupku pokrene proceduru za javnu nabavku tri miliona vakcina protiv novog gripa.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je  da je najbolja preventivna mera protiv virusa A H1N1 vakcinacija stanovništva, a da će prioritet pri vakcinisanju imati deca starija od šest meseci, stariji građani, hronični bolesnici i zaposleni u javnim ustanovama.

Milosavljević je dodao da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva.

Za dijagnozu novog gripa nije potrebno ispoljavanje svih simptoma

Novi grip se prenosi sa osobe na osobu, najčešće putem kapljica koje se stvaraju pri kijanju i kašljanju ili preko predmeta koji su zagađeni respiratornim sekretom. Period inkubacije je tri do pet dana od kontakta sa obolelom osobom (istekom sedam do 10 dana nakon pojave simptoma, obolela osoba više nije zarazna za svoju okolinu), navode u beogradskom Sekretarijatu za zdravstvo.

Simptomi gripa virusa A (H1N1) slični su simptomima drugih vrsta gripa A: groznica, visoka temperatura (preko 38S), glavobolja, gušobolja, curenje iz nosa, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, osip po koži, mučnina, povraćanje, proliv i opšta malaksalost, pri čemu se ne moraju svi simptomi ispoljiti.

Saveti za prevenciju su što češće prati ruke sapunom i vodom, pri kijanju i kašljanju prekriti nos i usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu, ne dodirivati neopranim rukama oči, nos i usta, izbegavati boravak u zatvorenim prostorijama gde ima osoba koje imaju simptome gripa, provetravati prostoriju i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Preporuke za zaposlene su kod pojave simptoma bolesti potrebno ostati kod kuće i javiti se telefonom svom lekaru, obavestiti rukovodioca ili osobu zaduženu za vođenje evidencije odsustvovanja sa posla, obavestiti o svojoj bolesti sve osobe koje su bile u kontaktu sa vama unutar sedam dana, uredno uzimati preporučenu terapiju, ostati u kući do prestanka simptoma odnosno do kraja perioda zaraznosti (oko sedam dana).

U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja odmah se javiti svom lekaru, a ukoliko ste bili u kontaktu sa obolelim osobama pratite svoje zdravstveno stanje tokom sedam dana od kontakta, te ukoliko dođe do pojave simptoma, ostati kod kuće i postupiti po navedenom uputstvu, navode u Sekretarijatu za zdravstvo.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво