Druga žrtva novog gripa u Srbiji

Pacijentkinja Suzana R. iz sela Veliki Šiljegovac kod Kruševca preminula je od posledica novog gripa, potvrđeno je u Institutu "Torlak".

Pacijentkinja Suzana R. iz sela Veliki Šiljegovac kod Kruševca preminula je u utorak u 18.30 časova od posledica novog gripa, potvrđeno je u Institutu "Torlak".

Suzana R. (32) se razbolela 28. oktobra,  dva dana docnije se javila na pregled  i prepisana joj je terapija, ali se 2. novembra, sa novim simptomima, ponovo javila lekaru. Dobila je novu terapiju, ali se stanje ponovo pogoršalo i u ponedeljak je transportovana u Zdravstveni centar u Kruševcu.  Posle daljih zdravstvenih komplikacija odlučeno je da se u utorak prebaci u Beograd, gde je preminula, rekao je za RTS Predrag Kon predsednik Radne grupe za praćenje pandemije novog gripa.

Pacijenti iz Krševaca, kojima su neophodna  veštačka pluća, šalju se, inače, u najbliže Kliničke centre, u Kragujevac i  Niš.

Tanja Simović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Kruševac, koja svakodnevno kontaktira sa Kliničkim centrima kaže da im je u ponedeljak saopšteno da ne preporučuju dolazak u Niš zbog zauzetih respiratora.

''Doktorka, koja je vodila slučaj, odlučila je zbog toda da pacijentkinju pošalje za Beograd. Napominjem da je zdravstveno stanje pacijentkinje bilo  vrlo rizično'', kaže Simovićka.

Grip je sa slabom kliničkom slikom prvo preležalo starije dete pokojne Suzane. Potom se sa njom razboleo i mlađi sin koji je sada u bolnici i uspešno se oporavlja.

U Kruševcu su uzeti uzorci još od tri pacijenta za koje se opravdano sumnja da boluju od novog gripa. Trenutno se čekaju rezultati analiza sa Torlaka.

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović izjavio je ranije da je pacijentkinja iz Kruševca, za koju se sumnjalo da je obolela od novog gripa, umrla na putu ka Infektivnoj klinici u Beogradu.

Prvi smrtni slučaj u Srbiji od novog gripa datira od  21. oktobra kada je u kragujevačkom Kliničkom centru zbog komplikacija usled oboljevanja od teškog oblika novog gripa H1N1, preminula je pacijentkinja Biljana Đusić iz Kraljeva stara 46 godina.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи