Prvi smrtni slučaj u Srbiji od novog gripa

Pacijentkinja Biljana Đusić iz okoline Kraljeva, koja je bila hospitalizovana u kragujevačkom Kliničkom centru, preminula je od komplikacija posle oboljenja od virusa H1N1. Smrtni ishodi od novog gripa su izuzetno retki i nema razloga za strah, rekao epidemiolog Predrag Kon.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog komplikacija usled oboljevanja od teškog oblika novog gripa H1N1, preminula je pacijentkinja Biljana Đusić iz Kraljeva stara 46 godina, potvrdio je za RTS načelnik Infektivne klinike profesor doktor Zoran Todorović.

To je prvi smrtni slučaj u Srbiji od posledica novog gripa tipa H1N1.

Pacijentkinja se u Kliničkom centru nalazila na lečenju od 5. oktobra i imala je obostrano zapaljenje pluća.

Sve vreme, bila je priključena na aparate, nalazila se u izolaciji i pod stalnim nadzorom lekarskog osoblja kragujevačkog Kliničkog centra.

Pacijentkinja se, prema pisanju beogradske štampe, prvi put lekarima javila 29. septembra. Tada joj je preporučeno bolničko lečenje, ali je ona, kako piše štampa, odbila, zbog privatnih obaveza.

Na infektivnu kliniku u Kragujevcu primljena je posle lečenja u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, ali u već odmaklom stadijumu bolesti.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje u Kraljevu utvrdili su da nijedna osoba koja je bila u kontaktu sa preminulom pacijentkinjom nije zaražena novim virusom gripa.

Pretpostavlja se da joj je virus gripa preneo sin koji radi kao vozač u međunarodnoj špediciji. Ustanovljeno je da je on ranije imao simptome gripa, ali je virus preboleo bez ozbiljnijih komplikacija.

Kon: Nema razloga za strah

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije gripa H1N1 Predrag Kon izjavio je da nema razloga za strah i istakao da su smrtni ishodi od novog gripa izuzetno retki.

"Situacija se posle smrti pacijentkinje iz okoline Kraljeva nije promenila, osim psihološki, jer će od sad svi pitanje gripa shvatiti ozbiljno", rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

"Mi sada nemamo oboljenja sličnih gripu, nemamo porast slučajeva gripa, tako da je malo verovatno da neko ko ima otežano disanje, te simptome ima zbog gripa", naveo je Kon.

Kon je, međutim, upozorio da bi pacijenti koji imaju takve simptome trebalo lekarima da kažu, kao i sve ostale promene u svom zdravlju, ma koliko blage one bile.

"Ukoliko su imali i neke druge znakove, poput povišene temperature ili kontakta sa nekim ko ima povišenu temperaturu, trebalo bi da kažu lekaru, ali bi i lekari trebalo da pitaju pacijente, jer samo ako postave pitanja mogu dobiti i odgovore", istakao je Kon.

Predrag Kon je podsetio da je počela sezonska vakcina te da bi svi hronični bolesnici koji su se i do sada cepili to trebalo da učine, kao i građani stariji od 65 godina.

"Ova vakcina građane štiti od sezonskog gripa, ali postoje neki pokazatelji koji nisu pouzdani i dokazani, da ih štiti i od najtežih formi (gripa)", kazao je Kon.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je samo samo dva posto onih koji su vakcinisani obolelo do sada svetu i Evropi, dodao je Kon.

Prema Konu, pandemijska vakcina će u Srbiju stići krajem ove ili početkom sledeće godine, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena.

Kon je istakao da bi građani, iako razumljivo potreseni vestima o smrti pacijentkinje u Kragujevcu trebalo normalno da nastave svoje živote, bez straha jer su takvi ishodi izuzetno retki.

Tiodorović: Neophodno poštovati savete lekara

Član radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa H1N1 dr Branislav Tiodorović izjavio je, povodom smrti pacijentkinje iz okoline Kraljeva, da se to oboljenje mora shvatiti ozbiljno i da je neophodno poštovati savete lekara.

Tiodorović je u izjavi Tanjugu rekao da bi pacijenti, ukoliko lekari to predlože, trebalo da se podvrgnu bolničkom lečenju na vreme.

"Ovo je prvi slučaj smrti od virusa novog gripa u Srbiji, a u nekim zemljama u okruženju bilo ih je nekoliko", rekao je epidemiolog, naglasivši da "nema razloga za paniku, već za ozbiljan pristup".

Tiodorović je uveren da "do smrtnog ishoda ne bi došlo da je pacijentkinja na bolničko lečenje otišla na vreme".

Prema podacima Instituta Milan Jovanović Batut u Srbiji su do ovog trenutka potvrđena 134 slučaja oboljevanja od novog tipa gripa. Do sada je u svetu od težeg oblika virusa H1N1 obolelo oko 5.000 ljudi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво