Specijalni sud nenadležan za vakcine

Osumnjičenima u slučaju "vakcine" najverovatnije neće biti suđeno u Višem sudu u Beograd. Taj sud oglasio se nenadležnim za suđenje direktorki RFZO Svetlani Vukajlović i direktorima farmaceutskih firmi preko kojih su nabavljane vakcine protiv gripa.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu oglasilo se nenadležnim za suđenje bivšoj direktorki Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlani Vukajlović i direktorima farmaceutskih firmi za zloupotrebe u nabavci vakcina protiv svinjskog gripa, rekla je Tanjugu portparol suda Maja Kovačević.

Kako je rekla Kovačevićeva, krivično vanpretresno veće tog suda usvojilo je prošlonedeljni predlog branilaca optuženih da se oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet prosledi Krivičnom odeljenju Višeg suda.

Na tu odluku Posebnog odeljenja Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je podiglo optužnicu protiv Vukajlovićeve, ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, rekla je Kovačević.

Pripremno ročište bivšoj direktorki Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i njenim saradnicima prekinuto je prošle sedmice do pravosnažne odluke o zahtevu za oglašavanje nenadležnosti Posebnog odeljenja.

Branioci optuženih su predložili da se predmet dostavi Krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, jer kako su naveli ne postoji organizovana kriminalna grupa, nema koruptivnih elemenata i zato što Vukajlovićevu na funkciju nije imenovala vlada Srbije, već Upravni odbor tadašnjeg Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv bivše direktorke RFZO, bivše direktorke "Jugohemije" Smiljke Mileusnić Adžić, direktora kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimira Gravara i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića.

Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. godine oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Svi su optuženi za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. godine u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Svi optuženi pušteni su iz pritvora uz jemstvo hipotekama da se brane sa slobode.

Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Mileusnić Adžić, sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, tri meseca kasnije.

broj komentara 0 pošalji komentar