Nema mesta za rendgen

Rendgen koji je krajem 2009. godine dopremljen u iriški Dom zdravlja, nikad nije stavljen u upotrebu, jer se čeka na opremanje prostorije za njega. Na hiljade građana putuje u Rumu i Sremsku Mitrovicu kako bi se pregledali.

Priča o novom rendgenu koji dve godine stoji u hodniku iriškog Doma zdravlja uznemirila je sremsku javnost.

Stanovnici ove opštine svaki dan prolaze pored dragocenog uređaja, a  kada im on zatreba moraju u Rumu ili Sremsku Mitrovicu.

Proteklog leta direktorica ove ustanove Jovanka Janković izjavila je kako nema smisla da aparat vredan sedam i po miliona dinara propada, dok se čeka na opremanje prostorije za njega, što je, kako kaže, posao koji zahteva šest puta manje novca.

"Lokalna samouprava je u obavezi da odradi izolaciju. Nadam se da će mi neko pomoći i da ćemo do kraja ove godine pustiti aparat u rad", rekla je Jankovićeva.

Očajni meštani ukazivali su na problem zbog kojeg gube vreme, izdvajaju novac za prevoz kako bi otišli u Rumu, a zatim u Sremsku Mitrovicu, dok rendgen stoji u Irigu - neraspakovan.

Oni tvrde kako se sve može uraditi samo ako postoji politička volja.

"Kao i po svim ostalim pitanjima moguće da je i ovde potreban politički uticaj, pa da se nađe mesto", rekao je meštanin Iriga, Jovica Kovačević.

Direktorica Doma Zdravlja u Irigu ističe da je bilo i pretnji da će im oduzeti aparat, jer je u nekim domovima zdravlja on neophodan.

U Domu zdravlja Irig kažu da se lokalna samouprava obavezala da će završiti poslove izolacije prostorije u kojoj bi se rendgen nalazio. U opštini Irig još uvek nema odgovora zašto to nije učinjeno.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 19:33) - Stana [neregistrovani]

Sramota

Ima mesta nego gospoda nece da rade

(sreda, 30. nov 2011, 21:02) - gramatika [neregistrovani]

jednačenje suglasnika po zvučnosti

Zato što u našem jeziku nemamo glas za ö, pa se čita kao e, i zato što postoji glasovna promena po zvučnosti suglasnika gde t (bezvučno) prelazi u svoj par d (zvučno) kako bi se izjednačilo po zvučnosti sa g (zvučno).
p-b, t-d, k-g, s-z...

rentgen-rendgen

(sreda, 30. nov 2011, 20:14) - Госн Модератору: [neregistrovani]

Зашто ренДген!?

Кад је правилно:Wilhelm Conrad Röntgen!!!