Читај ми!

Bronks i Katanga u istom gradu

Kao i većina gradova u Srbiji, i Kruševac ima svoju Koloniju, Prnjavor, Čitluk, Šumice, ali i delove grada nazvanih po mnogo poznatim kvartovima i mestima u svetu.

Ako se sa istoka zaputite od Bronksa do centra grada, i tamo stignete za samo nekoliko minuta, niste došli na njujorški Tajm skver već ispred spomenika kosovskim junacima u Kruševcu.

Naziv Bronks odomaćio se u ovom gradu pre tri decenije. Čak je i Đorđe Stanković iz ovog dela grada svojoj parfimeriji dao ime "Daglas", kako bi se uklopila u sredinu. Ko je kumovao, ne zna se pouzdano, ali se pretpostavlja da je zbog obilja kafića i čestih tuča, naselje oko nove pijace dobilo ime Bronks.

Za naselje koje je izgrađeno 1971. godine, između leve obale Rasine i centra grada, u vreme emitovanja popularne sapunice "Gradić Pejton", nije se dugo tražilo ime. Čak su mnogi dali imena svojoj deci po Miji Farou.

Kao nekada u seriji, danas se živi mirno u ovom naselju gde se skoro svi međusobno poznaju.

Nisu svi delovi grada sređeni i mirni kao Pejton. Kruševac ima i svoju Katangu koja je nastala u vreme ekonomskog prosperiteta grada, na prostoru između Dedine, Kapidžije i Parunovca.

U Katangu se doselilo na stotine radničkih porodica, kao u istoimenom rudarskom naselju u Kongu. Dobar deo ulica u naselju nije završen, pa kada padaju kiša i sneg, stanovnici gacaju po blatu do kolena. Sve to začinjeno je bukom i prašinom iz obližnjih fabrika.

Kruševac ima i Amsterdam, naselje na prostoru stare veterinarske stanice, ispod Bagdale, kome je kumovao investitor, koji je veći deo svog života proveo u najvećem holandskom gradu.

Za razliku od mnogih delova grada, kojima su imena davali građani koji tu žive, naselje Ujedinjene nacije u Kruševcu dobilo je zvanično naziv u vreme kada je stara Jugoslavija bila aktivan član Pokreta nesvrstanih.

Takvo kumovanje delovima grada nije u skladu sa viševekovnom tradicijom i vrednostima koje grad ima, smatra mr arh. Svetislav Živić. Međutim, oni koji posete Kruševac i dalje će moći da prošetaju Bronksom i  katangom, ili da obiđu Ist River i Amsterdam.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи