Читај ми!

Ruski jezik vratiti u škole?

Darinka Krstić iz Leskovca, na takmičenju u Sankt Peterburgu, proglašena za najboljeg profesora ruskog jezika u svetu. Ipak, svake godine ima sve manje učenika, jer je leskovačkim osnovcima uskraćena mogućnost da u osnovnoj školi uče ruski jezik.

Na nedavnom takmičenju u Sankt Peterburgu, zajedno sa svoje dve koleginice iz Beograda, profesorka ruskog jezika u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Darinka Krstić, proglašena je za najboljeg profesora ruskog u svetu.

Ona ne prenosi znanje već ljubav, jer Rusija i ruski jezik za Darinku Krstić predstavljaju veliku i neotkrivenu tajnu. Iako radi već 30 godina, nije se umorila i, kako kaže, svaki čas je za nju novo uzbuđenje.

Vest da je proglašena za najbolju profesorku ruskog jezika u svetu, u Trgovačko-ugostiteljskoj školi nikog nije iznenadila. Na festivalu u Sankt Peterburgu održanom pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Ruske Federacije učestvovalo je skoro 1.000 profesora iz celog sveta.

"Takmičenje se sastojalo iz tri dela. Nije bilo lako, ali zadovoljstvo posle osvojenog prvog mesta je nemerljivo", kaže Darinka.

U Trgovačko-ugostiteljskoj školi ruski jezik pohađa samo 80 učenika, ali interesovanje je mnogo veće.

"Učenici poslednjih godina izražavaju veliko interesovanje za ruski jezik. Oni žele da uče jezik kojim su govorili velikani poput Dostojevskog, Tolstoja, Puškina i Jesenjina, ali to pravo im je uskraćeno", ističe profesorka Krstić koja, da bi imala pun fond časova, mora da putuje u Grdelicu i Medveđu.

U osnovnim školama u Leskovcu, pored engleskog, đacima se nude samo nemački i francuski, ali ne i ruski jezik, pa zato ne mogu da ga uče kasnije na jezičkom smeru u Gimnaziji.

"Mi smo nemoćni da izađemo u susret učenicima koji hoće da uče ruski, a nisu ga učili u osnovnoj školi, jer nam zakon propisuje da drugi jezik mora da bude onaj koji su učenici učili od petog razreda", kaže direktorka Gimnazije Ivana Ilić.

Zbog velikog interesovanja učenika i velikog uspeha leskovačke profesorke, mnogi smatraju da bi ruski jezik trebalo vratiti u gradske škole.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара