Читај ми!

Vidikovac na Samokovu

Šumsko gazdinstvo "Toplica" u Kuršumliji podiglo je, na brdu pored grada, 15 metara visoku protivpožarnu osmatračnicu u obliku krsta koja će, osim za blagovremeno otkrivanje požara, služiti i kao vidikovac posetiocima i turistima.

"Srbijašume" su nedavno izgradile novi put i počele obnovu starih objekata na brdu Samokovu, koji su bili pred rušenjem. Sada ovaj prostor ponovo postaje sve interesantniji Kuršumličanima i gostima, čiju pažnju privlači i novi objekat višestruke namene.

U tu pomalo neobičnu građevinu, sa koje se vide i okolna toplička mesta, do sada je potrošeno oko milion dinara, a za kompletan završetak i osvetljavanje biće uloženo još toliko.

Zbog problema u zaštiti šume, odlučeno je da se izgrade protivpožarne osmatračnice, objašnjava Branislav Prolović, direktor Šumskog gazdinstva "Toplica" u Kuršumliji:

"Kasnije je odlučeno da to ne bude klasična protivpožarna osmatračnica već vidikovac, i da ima oblik krsta kao spomen na mnoge istorijske događaje na ovom prostoru, na borce koji su stradali tokom oslobođenja Toplice od Turaka."

Ipak, prvenstvena namena osmatračnice je otkrivanje i brže reagovanje u eventualnim požarima, za koje se do sada saznavalo tek kad zahvate velike površine.

Sa osmatračnice na Samokovu, na preko 800 metara nadmorske visine, vidi se ceo prostor kojim gazduje kuršumlijsko  ŠG "Toplica".

U tom javnom preduzeću očekuju da će etno-kompleks "Samokovo", gde će do Nove godine biti otvoren i restoran, upotpuniti bogatu turističu ponudu kuršumlijske opštine. Tome se posebno raduju malobrojni stanovnici istoimenog zaseoka, koji se polako gasio.

Ukoliko vremenske prilike posluže, na osmatračnici će narednih dana biće sagrađene stepenice, krov, podovi i ograde na četrdesetak kvadrata osmatračkog prostora, kao i osvetljenje, tako da će tokom noći moći da se vidi i iz okolnih topličkih mesta i  gradova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се