Читај ми!

Posebni ljudi sa istim potrebama

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju, okupljeni u Udruženju "Mostovi", novcem koji su dobili za svoj projekat pomoći ugroženim osobama, grade eko-selo, osmišljeno kao interaktivni kompleks primeren potrebama njihove dece, ali i osnovnim idejama o održivom razvoju i inkluziji društveno marginalizovanih grupa.

Inicijativa za održivi razvoj "Mostovi" iz Kruševca, nekadašnje Udruženje građana i roditelja dece sa posebnim potrebama, nagradu za projekat "Zdravljem protiv siromaštva" od 16.000 evra, koju im je letos dodelila međunarodna Erste fondacija, iskoristila za nabavku sadnica aronije i kupovinu imanja na kojem je započeta izgradnja prvog ekološkog sela u tom kraju.

Oni su rešeni da svoj projekat ostvare do kraja. Kuća od slame - zelena učionica, prvi u nizu objekata koji se gradi u eko-selu, biće, uz pomoć volontera, završena za desetak dana.

Najstariji volonter, 74-godišnji Obrad Slavković, u penziji je već deset godina:

"Građevinac sam po struci i kada sam čuao da rade kuću za decu sa posebnim potrebama javio sam se da pomognem. I nije mi teško, ovo s voljom radim."

Sve aktivnosti se realizuju u okviru radionice "Bajka o tri praseta - eko verzija", objašnjava Mirjana Stevanović, predsednica Udruženja "Mostovi".

"Čitav kompleks će biti stavljen na raspolaganje porodicama koje imaju decu sa invaliditetom, članovima našeg udruženja, gde će oni moći pored raznih sadržaja koji se tiču rehabilitacije i terapija, da se bave određenim socijalnim preduzetništvom."

"Opšti je stav da licima sa invaliditetom pripadaju razni minimumi"

U eko-selu se planira izgradnja pogona za preradu aronije sa plantaža koje je podiglo dvadesetak porodica iz Udruženja "Mostovi".

Radom u novom pogonu, ali i plasmanom meda, kozjeg sira, organski i ekološki vrednih proizvoda koje same proizvode, do sigurnih prihoda doći će mnoge porodice iz Udruženja.

"To je posebno važno ako se ima u vidu činjenica da u okruženju postoji opšti stav da licima sa invaliditetom pripadaju razni minimumi, od minimuma socijalne sigurnosti, materijalnog obezbeđenja, do ostvarivanja prava na egzistenciju, jer oni minimalno mogu da doprinesu", ističe Mirjana Stevanović.

Onim što rade na izgradnji eko-sela i svim dosadašnjim aktivnostima, članovi Udruženja "Mostovi" žele da pokažu da i licima koja su nepravedno društveno marginalizovana pripada više, zapravo sve što i svima ostalima.

"Mostovi" podižu prečku socijalne odgovornosti

Članovi Udruženja će, uz zelenu ekonomiju i uzgoj aronije, na imanju u Lomnici organizovati i uzgoj konja, ovaca, egzotičnih vrsta živine stvoriti uslove za primenu zoo i hipo terapije, kao i za osnivanje škole sportskog jahanja.

Član Udruženja Marko Ćalović kaže da se tome veoma raduje:

"Ovde ću redovno dolaziti da se zabavim, da jašem konja. To volimo svi. U Zaječaru smo osvojili bronzanu medalju u jahanju, ali na sledećem takmičenju rekao sam da ćemo da budemo prvi. Ja ću biti kapiten."

Bajka o tri praseta - eko verzija

Izgradnju eko-sela, zelene škole života, svojim idejnim rešenjima pomoći će profesori i studenti Arhitektonskog fakulteta, kojima ovaj projekat predstavlja veliki profesionalni izazov.

"Istražujemo načine gradnje od prirodnih materijala, šta su to energetski efikasne kuće, kako je to moguće izvesti u Srbiji, da bude pristupačno svim ljudima", kaže mr Ksenija Lalović, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. "To je veliki izazov za Srbiju u
celini, a nama zanimljiv zadatak."

"Ovo je sasvim novo iskustvo za nas", kaže Vlada Lukić, student pete godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. "Prilika da se upoznamo sa novim materijalima, ali i da sagledamo problem i potrebe ove dece.  Ideja je da se ceo prostor osmisli kao interaktivni kompleks gde će oni moći da se bave raznim aktivnostima i da uživaju u stvarima u kojim uživaju i druga deca."

U dnevnom centru, u kućici od slame,  kraj koje će uskoro biti sagrađene i kućice od dasaka, kamena i drugih prirodnih materijala, svoju bajku će u kreativnim radionicama živeti deca sa posebnim potrebama, a do kraja naredne godine, po završetku celog kompleksa, eko-selo će otvoriti vrata i svim drugim gostima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво