Читај ми!

Ulaganje u seosku infrastrukturu

Žitelji tri sela Župe aleksandrovačke konačno su dobili su zdravu pijaću vodu sa akumulacije Ćelije. Vražogrnci su imali i dodatni razlog za slavlje.

Zajedničkim ulaganjem Vlade Republike Srbije, opštine Aleksandrovac i žitelja Trnavaca, Subotice i Vražogrnaca, meštani tri sela dobili su zdravu bijaću vodu sa akumulacije Ćelije.

Malo selo u Župi aleksandrovačkoj osnovali su doseljenici iz doline reke Pive, iz Crne Gore, koji su da bi sačuvali uspomenu na svoj zavičaj svojoj novoj naseobini nadenuli neobično ime Vražogrnci.

Najstariji živi svedoci nekadašnjeg života na ovim prostorima su hrastovi, zapisi. Nekada ih je u selu bilo sedam. Preostala su dva. Meštani kažu da su stari najmanje 150 godina.

Skromno selo neobičnog naziva ima 85 domaćinstava. Njegovi žitelji bave se poljoprivredom, uglavnom voćarstvom i vinogradarstvom.

Mladi ostaju u selu, kaže meštanin Jovan Petrović: "Evo dvadesetak se zaposlilo u Vino Župi, kao sezonski radnici. Njih petnaestak radi u Prvoj Petoletki. Rade i na polju, pomažu starijima."

Vražogrnčani ovih dana imaju razloga za slavlje. U selu je rekonstruisana elektromreža sa novom trafo-stanicom, obnovljeni su Dom kulture i igralište, a rešen je i do sada najveći problem sela: snabdevanje zdravom pijaćom vodom.

"Snalazili smo se kako je ko umeo i mogao", priča Radomir Mijajlović, predsednik Mesne zajednice Vražogrnci. "Kopali smo virove i bunare."

Životni standard sela je prioritet u aleksandrovačkoj opštini

Za meštane je takođe veoma važno to što su napravili 15 kilometara puteva, tako da svako može da dođe do svoje parcele i ubere plodove.

U Vražogrncima se neguje tradicija, pevaju stare narodne pesme. Nedavno su meštani u omiljeni repertoar uključili novu pesmu, ispevanu u osmercu, posvećenu predsedniku opštine: "Omladina kad zaište / Sredi se i igralište, / Nema više polumraka / Stigla nam je struja jaka…"

"Svuda se radi", kaže predsednik opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac, "poslednji podaci pokazuju da je odliv stanovništva sveden na minimum. Smatramo da treba uraditi još, sve dok infrastruktura ne bude dobra u svim selima."

Za sedam godina zdravu pijaću vodu sa željinske i ćelijske akumulacije dobila su 24 sela. Za infrastrukturu se godišnje izdvaja više od polovine budžeta opštine.

Broj stanovnika u ovdašnjim selima ne smanjuje se kao u većem delu ruralne Srbije. Da bi tako bilo i ubuduće, životni standard sela je prioritet u aleksandrovačkoj opštini.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво