Читај ми!

Vranjanci ne zaboravljaju plemenitost

Dok su gradom harali pegavi tifus i španska groznica, sa Solunskog fronta u Vranje stigla je 1918. godine doktorka iz Škotske Izabel Emsli Haton. Onim što je učinila, ona je zauvek osvojila srca Vranjanaca.

Kada je dr Izabel Emsli Haton, sa još 11 lekara i 40 medicinskih sestara stigla u Vranje, bolnica je bila u kasarni, a uslovi za zdravstvenu negu bolesnih i ranjenika izuzetno loši.



Za godinu dana, koliko je boravila u Vranju, izlečila je više stotina bolesnih i ranjenih i postavila osnove zdravstvene zaštite stanovništva. Ono što je dr Izabel Emsli Haton učinila, u Vranju se pamti i prenosi mlađima.

"Ona je bila izuzetan lekar, lečila je Vranjance i ratnike", kaže učenica Milica Stanković. Njen drug  Nikola Stojanović je dopunjava: "Ovde su ih zvali male sive prepelice‚ zbog uniforme, nisu bile bele kao sad, već sive."

Doktorka Haton počela je od dezinfekcije. Nakon godinu dana ostavila je Vranju opremu, hirurške instrumente, jezgro buduće bolnice. Njena je želja bila da Vranje dobije Medicinsku školu.

"Pre petnaest godina počeli smo sa otvaranjem srednje Medicinske škole", kaže gradonačelnik Miroljub Stojčić. "Tada je imala jedan kabinet za negu, dve učionice, osamdesetak učenika."

"Slobodno mogu da kažem da su doktorka Haton i njene koleginice u tim kriznim vremenima bile ambasadorke Velike Britanije u Srbiji", rekao je Dejvid Mekfarlejn, zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji, koji je prisustvovao otkrivanju spomen-ploče znamenitoj humanistkinji.

Srednja medicinska škola u Vranju nosi ime otkrivena je, u školi koja od 1. septembra nosi ime dr Izabel Emsli Haton, a danas je u dvorištu zasađeno i drvo, simbol prijateljstva Srbije i Velike Britanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво