Читај ми!

Vukovi zaklali stado ovaca

U kuršumlijskom selu Rača vukovi zaklali stado ovaca. Domaćin Milovan Ristić kaže da je vuk zaštićena vrsta pa ne sme da ih ubija, a nema način da se od njih odbrani.

Vukovi su u selu Rača kod Kuršumlija upali u tor u domaćinstvu porodice Ristić i zaklali 11 ovaca, a pet povredili.

Reč je o četvrtom napadu čopora vukova na stado ovaca porodice Ristić. Prema rečima Milovana Ristića, njegova petočlana porodica, koja živi od prodaje ovaca, zbog tih napada pretrpela je materijalnu štetu od 5.000 evra.

Milovan Ristić rekao je agenciji Beta da je problem jer je vuk zaštićena vrsta pa ne sme da ih ubija, a nema način da se od njih odbrani. Ristić kaže da se napad u kome je zaklano 11 ovaca desio prošle noći, ali je ukazao da vukovi ne prezaju ni od toga da upadaju u tor i preko dana.

"Zaklali su 11 ovaca i pet su teško ranili, sumnjam da će moći da prežive. U prethodnim napadima su takođe zaklali mnogo ovaca. Naneli su mi štetu od oko 5.000 evra. Nisam se do sada nikome žalio. Nadam se da će mi neko pomoći jer u mojoj porodici od prodaje ovaca živi pet članova", rekao je Ristić.

Porodica Ristić je pre deset godina izbegla sa Kosova, od četri ovce koje im je dao donator, za tih deset godina napravili su stado od preko 100 ovaca.

Dvoje dece pohađaju srednju školu dok je najstariji sin Mladen student četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta. On kaže da se se školuje od prodaje ovaca.

"Da nije bilo donacije četiri ovce, pre deset godina ne bismo mogli da se školujemo. Ovo je veliki udar na našsu porodicu, i sada smo u veoma teškoj situaciji", rekao je Mladen.

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošvić kaže da su se vukovi namnožili i da u čoporima silaze sa planina u potrazi za hranom i pričinjavaju velike štete.

"Opština će, koliko je u mogućnosti, izaći u susret oštećenim stočarima. Postoji odluka opštinskog veća da se u takvim slučajevima ljudima finansijski pomogne kako bi obnovili stada",  rekao je Milošević.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво