Читај ми!

I muzej može da nahrani

Muzej hleba u Pećincima godišnje obiđe 15.000 posetilaca koji mogu da osete mirise i dodirnu sve eksponate na kojima su očuvani tragovi upotrebe. Osnivač muzeja kaže i da se, ukoliko postoji posvećenost, od ovakve ustanove može lepo živeti.

Najveći uspeh za umetnika je kada mu slika stoji u Narodnom muzeju, kaže  Slobodan Jeremić Jeremija: "Ja sam ostvario snove, jer sam napravio svoj muzej, kao ogledalo mog života i mog naroda."

Da bi izgradio jedinstven prostor pre šesnaest godina, Jeremija je prodao 230 slika. Putujući po Srbiji, sakupljao je oruđa i predmete iz 600 sela.

Ulaznica za jedinstveni muzej hleba košta 200 dinara, i uvek ima posetilaca.

"Kriza za nas ne postoji", kaže Slobodan Jeremić, "izdržavamo se od ulaznica i suvenira. U ovom slučaju svi su na dobitku, za malo novca mogu da vide ono što sam ja video pre njih i investirao mnogo novca i deo života."

Muzej bez stereotipa u kojem se ne govori ono što u knjigama piše, godišnje poseti oko 15.000 ljudi. Najviše je stranaca i dece predškolskog uzrasta kojima je ovakav čas poseban doživljaj.

Muzej hleba angažuje čula mirisa, sluha, dodira. Sa predmeta nisu skunutu tragovi. Zato ovde rado dolaze i osobe koje imaju određene smetnje, jer osećaju toplinu prostora u kojem umetnik i živi.

"Umetnost je davanje i pokazivanje", kaže Jeremija, "a prostor održavamo sami, iako ponekad ugostimo i sedamsto ljudi dnevno."

Da spomenik kulture posvećen obrednom hlebu opstane, pomaže i lokalna samouprava. Jeremija dodaje da će sagraditi i paviljom za slabovide kako bi svima pokazao put zrna pšenice od zemlje, preko hleba, do neba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи