Prvi let za Kraljevo

Na aerodrom "Morava" kod Kraljeva, bivši aerodrom Lađevci, sleteo prvi civilni avion. Aerodrom, koji se do sada koristio samo u vojne svrhe, obišli predsednik Boris Tadić i ministri u Vladi. Posle adaptacije, koja će biti završena do proleća, aerodrom će biti spreman i za putnički saobraćaj.

Prvi civilni avion sleteo je na aerodrom "Morava" kod Kraljeva, čime je ovaj, ranije isključivo vojni aerodrom, počeo da funkcioniše kao mešovita vojno-civilna vazdušna luka.

Među putnicima na tridesetominutnom letu iz Beograda bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić.

Sletanju prvog civilnog aviona na aerodrom "Morava" prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik UO Agencije za kontrolu letenja SCG Nikola Stankov, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević i v.d. generalnog direktora JAT-a Vladimir Ognjenović.

Vlada Srbije je avgusta prošle godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom.

Aerodrom za manje avione

Ministar Šutanovac je ranije najavio da će civilni aerodrom "Morava" u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća naredne godine i za redovan saobraćaj manjih aviona do 100 putnika.

Prema planu, na aerodrom bi sletali manji avioni, kapaciteta 60 putnika.

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska koja učestvuje sa 10 miliona evra.

Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona.

Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni. U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj biće izgrađena pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i izvedeni na uređenju piste.

Naredne godine treba da počne druga faza posle koje će ovaj aerodrom biti vazdušna luka za velike letilice i sletanje pod svim vremenskim uslovima.

Biće to, posle niškog i beogradskog, treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Kako je ranije najavljeno, u prvim mesecima na aerodormu "Morava" zaposlenje će naći nešto više od 50 građana, a kada bude završena druga faza i više od 150 ljudi iz ovog dela Srbije.

broj komentara 42 pošalji komentar
(četvrtak, 06. okt 2011, 11:15) - куглагер [neregistrovani]

Било је и време!

-Удружење напредних ролера!

(četvrtak, 06. okt 2011, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

veza sa sumadijom

Drago mi je da ce se otvoriti aerodrom u Kraljevu, jer unutrasnji deo Srbije je zaboravljen, dosta se investira samo u Beogradu, jos da cene budu pristupacne i eto nas kod nas.

(četvrtak, 06. okt 2011, 03:30) - Jura [neregistrovani]

Istina

Slazem se sa tobom, jako je velika guzva na srpskom nebu.

(četvrtak, 06. okt 2011, 03:29) - Jura [neregistrovani]

Bravo

Konacno jedan pametan komentar!

(sreda, 05. okt 2011, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

hvala Turskoj

koja je ucestvovala sa 10 milijonna evra a ukupna investicija je 32 milijona evra.

(sreda, 05. okt 2011, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Buducnost

Ja se nada da ce low cost kompanije da otvore neke linije, Wizz Air, Easy Jet ili Ryan Air.....

Sve je pitanje od reklame i turisticke organizacije.

Moze i neki carter let sa Avigonexom.

Basel-Kraljevo

(sreda, 05. okt 2011, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Vrste aviona iz Kraljeva

Najmoderniji lovci u Srbiji nikada nisu postojali, nece ni postojati, a ne treba ni da postoje jer stravicno kostaju a svi su mladi danas okrenuti buducnosti a ne ratu posle koga smo uvek bili uvek samo slabiji i slabiji. Buducnost je u putovanjima i povezivanju svake vrste a ne u izolaciji koju smo na nesrecu imali prilike da jako dobro osetimo.

(sreda, 05. okt 2011, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

.....

Ponikve nisu na Zlatiboru, nego izmedju Uzica i Bajine Baste!

(sreda, 05. okt 2011, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Ima

i grad Bor aerodrom valjda?

(sreda, 05. okt 2011, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

zadovoljan

Nema više cimanja do Beograda, gužve, strava!