Читај ми!

Sporije za dečju bezbednost

Poslednjih pet godina u saobraćajnim nezgodama u Srbiji povređeno 9.000 mališana, a 151 dete izgubilo je život. Da bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju, Grad Šabac i JKP "Parking" pokrenuli su akciju "Usporite u zoni škole".

Kako bi se povećala bezbednost dece u saobraćaju i smanjio rizik od saobraćajnih nesreća, Grad Šabac i Javno-komunalno preduzeće "Parking" pokrenuli su akciju "Usporite u zoni škole".

Uz predstavu dramske grupe "Veselo majmunče" prvaci iz Osnovne škole "Janko Veselinović" su se zabavljali, ali i naučili važne lekcije o saobraćaju. Mališani kažu da su naučili da ulicu prelaze samo kad je zeleno svetlo, i to na pešačkom prelazu.

"Ja sam dobila prsluk i uvek ću da ga nosim da automobili budu spori", kaže jedna učenica.

U toku akcije "Usporite u zoni škole" prsluke, majice i brošure sa pravilima i najčešćim prekršajima koje deca prave u saobraćaju dobiće oko 1.200 prvaka.

"Naša ideja je da obiđemo sve osnovne škole, da svakom prvaku prilagodimo ono sa čime se susreće. Deca prilikom odrastanja jedino naglo ulaze u saobraćaj, odnosno jedino su njihove odluke u saobraćaju potpuno ravnopravne sa odlukama odraslih", kaže direktor JKP "Parking Šabac" Dragan Ninković.

"Moja bezbednost je važnija od svih nagrada i kazni", stav je koji organizatori akcije žele da razviju kod dece.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević kaže da je akcija namenjena da, pre svega, mališani nauče osnovna pravila o ponašanju u saobraćaju.

"Polaskom u školu oni postaju mnogo aktivniji učesnici, a namenjena je i nama vozačima da povećamo pažnju kada se krećemo vozilima u zoni škola", kaže gradonačelnik.

Za osam meseci ove godine, u saobraćajnim nezgodama u šabačkom kraju povređeno je dvadesetoro dece.

"Kao roditelj đaka prvaka podržavam ovu akciju. Ona je nama pomoć da kroz igru i zabavu deca saznaju više o pravilima o saobraćaju i da na taj način mi, u saradnji sa školama i svima koji brinu o deci, sačuvamo njihovo zdravlje i život", kaže Ana Marinković, majka đaka prvaka.

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji u poslednjih pet godina povređeno je 9.000 mališana, a 151 dete izgubilo je život.

U okviru akcije "Usporite u zoni škole" urađeni su i pesma i spot. Za projekat koji će trajati oko dva meseca izdvojeno je milion dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи