Читај ми!

Škola sa četiri đaka

U Srbiji ima 800 odeljenja sa pet i manje učenika, a samo u Zlatiborskom okrugu, gde se u protekle dve decenije broj osnovaca prepolovio, ih je sedamdeset sedam. Jedno od njih je i selo Tripkova.

Da se broj učenika osnovnih škola smanjuje pokazuje i primer škole u selu Tripkova koju pohađaju samo četiri učenika.

Dok nije završio kontrolni, trećak Obrad nije ni pogledao svoje drugare, a i preostalo troje učenika prvog, drugog i četvrtog razreda škole u Tripkovi, radilo je svoje zadatke.

Obrad Jovanović učenik trećeg razreda kaže da mu ne smeta što učiteljica radi sa drugom decom dok on radi kontrolni.

"Nimalo mi ne smeta, ja se usredsredim na svoje", kaže Obrad, a njegova drugarica Jovana Subotić, učenica drugog razreda kaže da ovde može sve da se zapamti.

Više drugara im nedostaje, kažu, samo za igru, zadovoljni su koliko svakome od njih učiteljica posveti pažnju na času.

"Treba dosta vremena za samu pripremu, rad kao rad na času nije nikakav problem, raditi u nepodeljenom ili čistom odelenju je sasvim ista stvar", objašnjava Ljiljana Andrić, učiteljica u izdvojenom odeljenju u Tripkovi.

Škola u Tripkovi, jedno od tri izdvojena odeljenja matične škole u Mačkatu, udaljene osam kilometara, zatvoriće se kada prvačić Milica, najmlađi stanovnik sela, završi četvrti razred.

"Ekonomski nije opravdano postojanje ovih izdvojenih odeljenja, ali zbog dece, zbog života jednog sela koje odumire, potrebno je da škola radi i da deca idu tu u školu", kaže direktor matične OŠ "Milivoje Borović" u Mačkatu Ivan Ivanović.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da će opština izdvajati sredstva potrebna za plaćanje prosvetnih radnika kako bi oni ostali na seoskom području.

I dok je preporuka Ministarstva da se u matičnim školama formiraju kombinovana odeljenja sa 15 učenika, sve dok opštine pokrivaju materijalne troškove izdvojenih odeljenja i sa manje od pet đaka, nema pravog rešenja, ali ni istraživanja kako ona utiču na socijalizaciju učenika.

"Tu je efekat socijalizacije veoma mali, međutim, s druge strane, ako učitelj radi samo sa jednim učenikom, on može da ga nauči vrlo dobro i kvalitetno", kaže prosvetni savetnik iz Školske uprave Užice Milenko Nikolić.

U zlatiborskom kraju je 77 odeljenja, poput ovog u Tripkovi, sa manje od pet đaka, a u celoj prijepoljskoj školi u Gornjim i Donjim Babinama, otvorenoj nekada za 600 đaka, danas ih ima tek 19.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи