Читај ми!

Stanovi za raseljene i ugrožene

U Šapcu uručeni ključevi novih stanova za deset interno raseljenih i izbeglih porodica i dve socijalno ugrožene porodice.

Investicijom Evropske unije, Republike Slovenije i lokalne uprave u Šapcu je dvanaest porodica dobilo ključeve novih stanova u objektu Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Iz Osjeka je izbegla 1991. godine, a tri godine nakon toga Desanka Arnautović je sa petogodišnjim detetom došla u kolektivni centar u Varni kod Šapca. U dvanaest kvadrata odgajila je ćerku, a sa unučetom će, kaže, zajedno konačno proživeti u pravom domu.

Svetlana Arnautović kaže da je srećna što se njeno dete neće gajiti u uslovima u kojim se ona gajila.

Uz Arnautoviće još osam izbeglih, raseljenih i dve socijalno ugrožene porodice konačno će imati siguran krov nad glavom. Novi stanovi veličine od 39 do 54 kvadratna metra opremljeni su najosnovnijim pokućstvom.

"Muke se završile, da ne kisnemo više i u vlazi da živimo", kažu Srećko i Jovanka Cupać iz Benkovca. Mirjana Bajatić iz Osjeka kaže da ne može još da veruje da će se useliti u novi dom.

Objekat vredan 210.000 evra finansirala je Evropska unija i Republika Slovenija. Grad Šabac dao je opremljen plac i uradio prilazni put.

"Ovo je sjajan model koji ćemo pokušavati da iskoristimo da nastavimo sa izgradnjom stanova namenjenih ne samo za izbegla lica već i za lica koja su u stanju socijalne nužde", istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins naglasio je da ovo nije jedini projekat u Srbiji gde je više od 7.500 ljudi zbrinuto kroz slične projekte, kao i da će i dalje nastaviti da pomažu najugroženijima.

Do sada su partnerskim modelom u Srbiji izgrađene 682 stambene jedinice u koje je useljeno 2.100 izbeglih i raseljenih.

"U planu je da se tokom ove i naredne godine izgradi još 160 takvih stambenih jedinica gde će biti smešteno još 400 izbeglih i interno raseljenih", rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

U Srbiji postoje još 42 kolektivna centra u kojima je smešteno preko 3.000 osoba. Do zatvaranja, svi izbegli i interno raseljeni biće zbrinuti po nekom od dosadašnjih modela koje je Komesarijat za izbegle i raseljene, u saradnji sa Vladom i donatorima iz inostranstva i do sada primenjivao.

Uprkos svim naporim, po rečima ministra, Srbija sa brojem 74.500 i dalje spada u red država sa visokim brojem izbeglih i interno raseljenih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво