Читај ми!

I u Banatu može lepo da se živi

Polovina stanovnika banatskog sela Lokve živi u inostranstvu. Selo zbog toga nije opustelo, naprotiv. Posla ima i za ljude iz drugih krajeva, a dnevnica za čuvanje goveda, na primer, iznosi 1.500 dinara.

U selu Lokve u opštini Alibunar, od dve hiljade stanovnika više od polovine živi u inostranstvu, najviše u Americi i Švajcarskoj. Ima i onih koji iz susednih sela dolaze u Lokve da bi zaradili, jer tu ima posla za sve koji žele da rade.

Nenad Mandić iz Velikog Gaja dolazi u Lokve da čuva krave. Nije mu teško da svakog dana pređe 56 kilometara. Za dnevnicu od 1.500 dinara za njega nema predaha ni subotom ni nedeljom.

"Svaki je posao, ako se pošteno radi, težak", kaže Mandić. "Ipak, zadovoljan sam svojim gazdom i ne žalim se."

Vasa Stanču je od opštine dobio na korišćenje 84 hektara pašnjaka, što je spas za njegovo stado od stotinu grla. Svakog dana "Imleku" isporučuje 800 litara mleka.

"U stočarstvu nema odmora, ali srećan sam kada vidim kako mi krave napreduju", ističe Vasa Stanču. "Zahvalan sam opštini što mi je obezbedila ispašu za stoku. Spremio sam 500 bala sena i spremno dočekujem zimu."

U selu ima i nekoliko malih preduzeća za proizvodnju keksa, testenina, sira i zdrave hrane. U "Dabomleku" petnaestoro zaposlenih svakog dana preradi oko sedam hiljada litara mleka koje se otkupljuje od lokalnog stanovništva.

"Da bi se imalo mora i da se radi. To su me naučili moji roditelji koji su decenijama radili  u Švajcarskoj", naglašava Jonel Skumpija, direktor tog preduzeća.

I dok Jonel nema problema sa prodajom svoje robe, jer kačkavaljem i sitnim sirom snabdeva tržišta u Novom Sadu, Beogradu i Pančevu, u susednom preduzeću "Soja fud" kažu da je potražnja za njihovom zdravom hranom sve manja.

"Teško je. Kada bismo imali veću proizvodnju i više mladih ljudi bi ostajalo ovde", žali se tehnolog George Munćan. "Ovako, oni odlaze na školovanje, sve češće u Slovačku i tamo ostanu da rade."

Već decenijama se u opštini Alibunar priča kako su turistički potencijali obližnje Deliblatske peščare minimalno iskorišćeni, ali se na njenoj promociji ne čini ništa.

Danijel Kišmarton, predsednik opštine Alibunar, najavljuje neke promene: "U kontaktu smo sa stručnjacima iz Španije koji treba da nam urade projekat za izgradnju akva-parka na mestu Devojačkog bunara u Deliblatskoj peščari. Nadam se da ćemo uspeti u svojim namerama oživimo banatsku saharu."

Ako se ti planovi i ostvare, korist će imati svi žitelji opštine Alibunar. U Lokvama više ne bi svaka druga kuća bila prazna, a bilo bi posla i za turističke radnike i ugostitelje. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво