Читај ми!

Kolektivni sunet u duhu tradicije

Grad Novi Pazar organizovao je besplatni sunet, obrezivanje, za sto dvadeset dečaka. Na gradskim ulicama je tim povodom priređena svečanost, a svaki osunećeni dečak dobio je poklon: bicikl, odelo i patike.

Gradska uprava Novog Pazara i prijatelji iz Turske organizovali su prvu akciju besplatnog obrezivanja muslimanskih dečaka.

Za kolektivno obrezivanje prijavilo mnogo više nego što se očekivalo kada je konkurs objavljen. Prvobitno je bilo predviđeno sunećenje pedeset dečaka.

"U ovoj akciji obuhvaćeno je 120 dečaka iz svih sandžačkih gradova", navodi Seadetin Mujezinović, član Gradskog veća. "Sunećenje su obavili hirurzi iz Zdravstvenog centra. Naravno, dečake iz Sjenice, Tutina i okolnih mesta nismo dovodili u Pazar, već su lekari išli tamo."

Prednost su imale porodice slabijeg ekonomskog stanja. Kolektivno obrezivanje bilo je ušteda za roditelje, praznik za građane Novog Pazara i radost za dečake.

Gradska uprava priredila je svečanost u duhu tradicije, pa je tako svaki dečak u odelu koje je dobio na poklon za sunet, prošetao sa roditeljima trgom, a potom su se mališani - kako običaji nalažu - u ukrašenim automobilima provozali gradskim ulicama.

Dečake su nekada obrezivali berberi ili medicinski tehničari. Danas to rade hirurzi, najsavremenijim laserskim metodama, a tu uslugu naplaćuju do 50 evra. Kada se uzmu u obzir i prateći troškovi: kupovina odela koje košta od 100 do 200 evra, ukrašavanje kreveta osunećenog dečaka, organizovanje slavlja u čast suneta, jasno je da je to pozamašan izdatak za svakog građanina sa prosečnim prihodima.

"Trenutno sam nezaposlen", kaže jedan od roditelja, "i meni je ova akcija dobro došla, jer imam dva sina i samo za hiruršku intervenciju uštedeo sam 10.000 dinara."

Majka devetogodišnjeg dečaka kaže da sama to ne bi mogla da finansira: "Ja sam samohrana majka i nisam bila u mogućnosti da osunetim mog dečaka, i zato sam zahvalna svima koji su ovo organizovali."

Vera nalaže da svaki muslimanski dečak mora biti obrezan do puberteta

"Obrezivanje je, zapravo, čin kojim se potvrđuje nastavljanje tradicije Muhameda alejhiselama", objašnjava mr Sead Ibrić, profesor islamske kulture, "odakle je potekao i sam izraz sunet.  Otuda tradicija Božjeg poslanika Muhameda alejhiselama [alayh-i-ssalam (ar.) - Neka je blagosloven]. S druge strane, to je čin kojim se stiču uslovi za higijenu da jedan muškarac može valjano ispunjavati sve svoje islamske obrede."

Svi dečaci su na poklon dobili i bicikl, a gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je, u ime grada, obećao da će ova manifestacija postati tradicija:

"Ovakve akcije kolektivnog sunećenja su od velikog značaja za porodice, dečake i sve nas, tako da će ovo biti obaveza svakoga ko bude vodio ovaj grad. Masovni suneti bili su do sada običaj u Turskoj, Bosni, a od ove godine i kod nas u Novom Pazaru."

Svečanosti povodom suneta dečaka u bašti Doma kulture prisustvovali su i predstavnici iz Istanbula, donatori i suorganizatori.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво