Читај ми!

Ploča sa nesvrstanima

U privatnoj kolekciji Saše Ristića nalazi se mesingana ploča sa portretima učesnika Konferencije nesvrstanih u Beogradu. Stručnjaci kažu da ploča, za sada, nema veliku umetničku vrednost, s obzirom na to da se ne zna godina izrade.

U porodičnoj kući Dragoljuba Došljaka u Zaklopači pronađena je ploča sa likovima osnivača pokreta nesvrstanih. Skoro identično delo u privatnoj kolekciji ima i Saša Ristić iz okoline Aleksinca.

Istoričari tvrde da ih je četiri ili pet u Srbiji i da je bar jedna takva tabla 5. oktobra 2000. godine skinuta sa zgrade Savezne skupštine.

Mesinganu ploču na originalnom drvenom ramu, tešku 40 kilograma, Saša Ristić iz Rutevca kod Aleksinca je prošle jeseni sasvim slučajno pronašao kod prijatelja na otpadu. Umesto para, za nju je dao 60 kilograma lomljenog mesinga, ne sluteći da će jednoga dana ona izazvati veliku pažnju.

Na ploči, nepoznati autor je napravio 25 portreta u profilu, šefova država i vlada, učesnika prve Konferencije nesvrstanih u Beogradu. Godina kada je ploča nastala se ne zna, pa stručnjaci tvrde da ona, za sada, nema veliku umetničku vrednost.

Aleksandar Životić sa Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da pronalazak bareljefa na otpadu govori o odnosu našeg društva prema prošlosti i tradiciji.

Tragajući za pojedinostima o bareljefu koji poseduje, Ristić je nedavno otkrio tri slična, u Sevojnu, Grockoj i u Kući cveća.

"Ta ploča kao i svi eksponati iz moje kolekcije će posle moje smrti završiti u nekom od muzeja u Srbiji", rekao je Ristić.

Kolekcionar iz okoline Alekasinca ne krije da mu ovih dana telefon češće zvoni, kao i da mu mnogi za ploču nude čitavo bogatstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара