Читај ми!

Korak po korak

Četvorogodišnji Čeda Tošić iz Pirota koji boluje od cerebralne paralize nedavno je, zahvaljujući akciji RTS-a, prohodao. Međutim, potrebna je još jedna intervencija koju njegovi roditelji ne mogu da finansiraju.

Kada je ekipa Radio-televizije Srbije, pre nekoliko meseci, prvi put posetila Čedu Tošića iz Pirota njegov život je proticao između četiri zida.

Zbog cerebralne paralize četvorogodišnji dečak nije mogao da hoda. Nakon objavljivanja priče o njemu, sakupljena su sredstva i Čedu su, u Ćupriji, operisali ruski lekari.

Ponovo smo zakucali na vrata porodice Tošić, i ovaj put Čeda nas je dočekao na kapiji. Sada može da hoda uz majčinu pomoć majke, čak uspeva i sam da se kreće po dvorištu i da se igra.

Ni majka ni sin ne mogu da sakriju radost zbog ovakve promene u njihovom životu.

"Nemam reči da vam opišem kolika je radost kada uhvatite dete za ruku i vodite ga u vrtić ili kod drugara da se igra", priča Ljiljana Đukić, Čedina majka. "Nije više zatvoren u sobi, postoji mogućnost da sam ide u školu."

"Bio sam na operaciji u Ćupriji", objašnjava nam Čeda. "Sada mogu da hodam i više se ne plašim doktora."

Međutim, put do potpunog ozdravljenja prepun je prepreka, uglavnom materijalnih. Jer Čedu u septembru čeka još jedna operacija kod ruskih lekara u Ćupriji, koja košta 2.200 evra, ez putnih troškova i smeštaja.

Za porodicu koja živi u više nego skromnim uslovima i od pomoći koja mesečno iznosi 10.000 - ovakva suma je nedostižna. Zato se majka Ljiljana ponovo uzda u dobre i plemenite ljude.

"Ponovo bih molila te dobre ljude da mi izađu u susret i pomognu da Čedi uradimo još jednu operaciju. Znam da nismo jedini, ali svaka pomoć nam je dragocena."

Na potezu je humanost. A dok roditelji sa zebnjom iščekuju 20. septembar - za kada je zakazana operacija u Ćupriji - mali Čeda uživa u svom malom svetu, koji sada posmatra iz drugačije perspektive i nada se da će ovih dana krenuti u vrtić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи