Ljubičevske konjičke igre

Defile ljubičevskih višebojaca, konjičke policije i zaprežnih kola sa glumcima maskiranim u istorijske ličnosti označio je početak Ljubičevskih konjičke igara u Požarevcu.

Ljubičevske konjičke igre, koje se ove godine u Požarevcu održavaju 48. put, otvorene su sinoć defileom ljubičevskih višebojaca, konjičke policije i zaprežnih kola sa glumcima maskiranim u istorijske ličnosti.

Turističko-sportsku manifestaciju otvorio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Ministar Petrović je istakao značaj Ljubičevskih igara za Srbiju kao brenda koji populariše viteštvo i čast, podsetivši da je reč o jedinstvenoj turističko-sportskoj manifestaciji na Balkanu.

Petrović je rekao da će moto igara, koji se odnosi na viteštvo, "Ne vodi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti" biti ubuduće i moto Srbije.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je na otvaranju rekao da grad želi da se odrekne dela prihoda od prodaje ulaznica na hipodromu u korist izgradnje jedne kuće u Kraljevu koja bi bila uručena nekoj od porodica koje su ostale bez krova nad glavom u
zemljotresu.

Takmičarski deo konjičkih igara održava se na požarevačkom hipodromu, uz učešće nekoliko stotina grla iz Srbije i regiona.

Pored galopskih i kasačkih trka, najveću pažnju publike privlači nadmetanje 12 višebojaca u disciplinama koje, uz jahačke, uključuju i veštine u rukovanju sa topuzom, sabljom, lukom i strelom.

Uz Ljubičevske konjičke igre, u Požarevcu se održavaju prateće manifestacije i koncerti u centru grada. Otvorena je 27. međunarodna izložba "Ljubimac", sa oko 2.000 eksponata iz zemlje i sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара