Читај ми!

Belo Polje bez vrtića

Preko sedamdesetoro dece iz Belog Polja, uprkos prošlogodišnjim obećanjima iz Nip-a i Opštine Pirot, prvi septembar dočekuje bez vrtića. Deca koja pohađaju predškolsku nastavu od sutra će, kao i do sada, putovati u Pirot.

Žagor dece, puno mladih bračnih parova rešenih da ostanu i žive na selu, prizor je koji se ne uklapa u sumornu sliku većine pirotskih sela, u kojima je ostalo po desetak staračkih domaćinstava. Uprkos tome, u selu nema vrtića, ni škole, pa su roditelji prinuđeni da decu šalju u Pirot.

Belopoljci imaju problem i sa neobezbeđenim pružnim prelazom i magistralnim putem, preko kojih moraju da prevedu decu do autobuske stanice.

Putuju svaki dan sa autobusom, vodimo ih, čekamo ih. Prelaze preko pruge, preko autoputa", kažu roditelji.

Prošle jeseni, tadašnja ministarka za NIP Verica Kalanović, obišla je selo i obećala izgradnju vrtića.

Od tada do danas, kako kažu meštani, više ih niko nije posetio, a predviđena lokacija za vrtić je odavno zarasla u korov.

Predsednik Mesne zajednice Belo Polje Dušan Antić kaže da ga meštani pitaju da li će se graditi vrtić, ali da ne može ništa da im obeća pošto, kako tvrdi, iz opštine nema nikakva obaveštenja.

U Opštini Pirot kažu da je za izgradnju vrtića i igrališta urađena kompletna dokumentacija, ali se čekaju sredstva.

Zamenik predsednika Opštine Pirot Branislav Kostić istakao je da je vrednost radova 15 miliona dinara.

"Mi smo kompletnu dokumetaciju predali NIP-u, i rekli su nam da je dokumentacija kompletno gotova, da zadovoljava sve kriterijume i da očekuju sada, sa druge strane od Evropske investicione banke dozvolu da krenemo u relizaciju ovog projekta", kaže Kostić.

U ovom selu broj stanovnika svake godine veći je bar za pet novorođenih beba. Natalitet raste, ali uslovi života godinama nisu promenjeni iako zbog sedamdeset dečijih osmeha, u tom selu zaslužili su mnogo više od vrtića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво