Читај ми!

Unija malinara najavljuje proteste

Novoformirana Unija proizvođača malina, najavila da će, ukoliko se ne obezbedi jedinstvena akontna cena maline od 100 dinara po kilogramu, 10. septembra organizovati mirnu protestnu vožnju ka Beogradu iz osam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Ukoliko se ne obezbedi jedinstvena akontna cena maline od 100 dinara po kilogramu, malinari iz osam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga najavljuju mirnu protestnu vožnju ka Beogradu 10. septembra.

Uniju, kao krovnu organizaciju malinara, formirala su udruženja iz osam opština Zapadne Srbije, od Priboja do Ivanjice. Očekuje se da će, vrlo brzo biti proširena novim članovima, jer im je interes zajednički, i kako kažu, namera da se hitno organizuju kako bi ga ostvarili.

Predsednik Skupštine Unije proizvođača malina i drugog jagodičastog voća Miodrag Bogdanović potvrdio je da ukoliko se do desetog septembra ne dobije uverenje o postignutoj ceni maline, malinari će krenuti ka Beogradu.

"Ukoliko ne bude organizovan sastanak na kome će se to precizirati, mi krećemo u proteste i ništa nas neće zaustaviti", kaže Bogdanović.

Malinari zahtevaju i subvencije za svoju proizvodnju, kojom se, kako kažu, u Srbiji bavi 80.000 domaćinstava, što je uz dodatno angažovanu radnu snagu, oko 300.000 radnih mesta.

Predsednik Unije proizvođača malina i drugog jagodičastog voća Dragiša Terzić kaže da ako se uzme model koju su primenjivali da se da 10.000 evra po jednom radnom mestu, onda to, kako kaže, znači da država treba tri milijarde evra da izdvoji za malinare.

Neophodna pomoć države

"Mi tražimo od države nekih 16 ili 17 miliona evra. Država zaboravlja da je ova malina u poslednjih deset godina, državi obezbedila čistog deviznog priliva od milijardu i po evra", kaže Terzić.

U Priboju, gde je industrijska proizvodnja gotovo zamrla, malinarstvo je značajan izvor prihoda, ali je proteklih desetak godina ovde cena bila uvek za sedam do 20 dinara niža od prosečne.

"Mi u ovoj godini imamo cenu od 75 dinara po kilogramu. I što je još teže nemamo na našoj teritoriji nijednu hladnjaču, pa moramo da vozimo 50 kilometara u Novu Varoš", kaže predsednik Udruženja malinara iz Priboja Milenko Stojić.

Iako prioritetno, pitanje cene nije jedini motiv osnivanja Unije. Ona će biti potpora i mehanizam za lakši nastup na tržištu i unapređenje proizvodnje, od kreditiranja izgradnje mini-hladnjača, nabavke repromaterijala, do otvaranja seljačkih zadruga.

A kako će se rešiti cene, sada gorući problem malinara - pregovorima ili opet protestima, znaće se u narednih deset dana, kao i da li će najveće udruženje malinara "Vilamet" iz Arilja, pristupiti novoformiranoj Uniji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво