Читај ми!

Neprikladna literatura za osnovce!

Kao nagradu za odličan uspeh, Grad Leskovac dodelio je jednoj učenici osnovne škole knjigu lascivnog sadržaja. Gradonačelnik Slobodan Kocić ubrzo je reagovao i smenio načelnicu Uprave za društvene delatnosti Suzanu Stanković Ilić.

Svaka knjiga u dečjem odeljenju leskovačke biblioteke je brižljivo odabrana, jer u dečje ruke sme da stigne samo primeren sadržaj. Najbolje bi bilo svaku pročitati, ali to nije jedini način da se odabere adekvatna knjiga za decu.

"Ukoliko se radi o knjizi za decu mora da stoji broj 93, tako je već 20 godina, a nekada je to bilo slovo D", kaže dugogodišnja bibliotekarka Dečjeg odeljenja Radmila Savić.

Na knjizi Plastik mladog autora Ivana Jovanovića, te oznake nema što znači da ne pripada dečjoj književnosti, a baš ona se našla u rukama devetogodišnje devojčice.

Dobila ju je za izuzetne rezultate na kraju školske godine, polovinom juna, kao poklon grada. Zbog lascivnih sadržaja u knjizi neposredno po dodeli reagovao je najpre otac devojčice koji se obratio gradonačelniku, a onda je potez povukao prvi čovek grada, Slobodan Kocić.

Zbog napravljenog propusta posle više od dve godine, mnogi kažu, uspešnog rada, smenio je načelnicu Uprave za društvene delatnosti Suzanu Stanković Ilić, koja je bila zadužena za nabavku knjiga.

"Svake godine nabavljamo za ovu namenu između 60 i 70 knjiga, uvek preko iste knjižare i svaki put naglasimo da se radi o deci osnovnih i srednjih škola. Naravno da ja ne mogu svaku knjigu da pročitam", kaže Suzana Stanković Ilić.

Gradonačelnik, koji je knjige deci uručio, imao je očigledno veliko poverenje u načelnicu, koja inače pripada istoj političkoj opciji, a ona u knjižaru.

"Suzana Stanković Ilić je već drugi mandat na tom mestu, imala je podršku gradonačelnika, gradskog veća, Demokratske stranke, ali preko ovoga nismo mogli da pređemo", kaže Živojin Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada.

Sada već smenjena načelnica imala je mogućnost da sama podnese ostavku. Kako to nije učinila, dužnosti ju je razrešilo Gradsko veće.

Za tvrdnje Suzane Ilić Stanković da iza svega stoji politička pozadina, nadležni kažu da nema nikakvih osnova, jer kada je briga o deci u pitanju političkim interesima nema mesta.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се