Читај ми!

Povećana koncentracija olova u krvi

Pronađene koncentracije olova u krvi kod dece u naselju Zajača, kod Loznice, ne iziskuju lečenje, izjavio ministar zdravlja Zoran Stanković, ističući da nema mesta panici. Najavljene mere zaštite zdravlja stanovništva.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nema mesta panici, povodom rezultata analize prisustva olova u krvi dece iz naselja Zajača u blizini Loznice, i najavio mere zaštite zdravlja svih stanovnika u tom kraju.

Stanković je rekao da su svi problemi precizno utvrđeni i da će biti rešavani prema planu aktivnosti koji će da pripreme Ministarstva zdravlja i ekologije.

"Odmah ćemo započeti ostvarivanje mera na zaštiti stanovništa od olova, a zatim sledi uređivanje odlagališta rudničke i topioničke jalovine i otpada", dodao je ministar.

"U narednih 15 dana, za žitelje tog područja, biće pripremljena specijalizovana publikacija sa praktičnim poukama o zaštiti od olova", istakao je ministar i dodao da će svi stanovnici Zajače u oktobru moći da obave analizu radi utvrđivanja prisustva olova u organizmu.

"Posle toga usledili bi kontrolni pregledi osoba kod kojih bi eventualno bilo utvrđeno da imaju takve koncentracije olova koje podrazumevaju bolničko lečenje, a sve aktivnosti će pratiti i kontrolisati grupa predstavnika mesne zajednice u Zajači i zapažanjima obaveštavati nadležne", rekao je ministar.

Povećane koncentracije od preko 10 mikrograma olova po decilitru krvi pronađene su kod 25 od 49 ispitane dece, od kojih četvoro ima vrednosti između 20 i 30 mikrograma.

Pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat rekao je da pronađene koncentracije olova kod dece ne iziskuju lečenje, ali da je zbog zabrinutosti roditelja odlučeno da četvoro sa najvišim izmerenim nivoom olova bude dodatno pregledano i ispitano u Beogradu.

U drugoj fazi studije, sledi utvrđivanje nivoa olova u vazduhu, zemlji, vodi i lokalno proizvedenoj hrani, a biće obavljene i biološke kontrole u lokalnoj zajednici, navedeno je danas u Ministarstvu zdravlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи