Читај ми!

Meštani blokirali ulaz u selo

Meštani Senokosa, sela u opštini Dimitrovgrad, već deveti dan blokiraju ulaz u selo. Na ovaj potez su se odlučili, jer kako kažu, već skoro 40 godina, niko ne želi da im popravi put.

Kako već punih 40 godina niko ne mari što je, put do staroplaninskog sela Senokosa u opštini Dimitrovgrad skoro neprohodan, meštani ovog sela rešili su da blokiraju ulaz u selo. Blokada je simbolična, jer meštani prolaz onemogućavaju samo kamionima koji prevoze drvo.

Meštanin Ivan Najdenov kaže da su se na ovak korak odlučili kako bi skrenuli pažnju odgovornih.

"Snabdevanje je nikakvo, istina dolazi hleb jednom nedeljno, a ostale namirnice, koje su itekako potrebne, nikada", kaže Georgi Zdravkov iz Senokose.

Na blokadi puta, uvek je po četvoro od ukupno četrdesetak meštana. Svi imaju određene smene, a čak ni osamdesetogodišnja Verica Simov, nije želela da bude pošteđena dežurstva.

"Ja sam sama, nemam prodavnicu, nemam ništa. Frižider mi je prazan, zamrzivač mi je prazan, a nemam kuda", kaže Verica.

Zbog dotrajalog vodovoda, u letnjim mesecima, Senokošanima je veliki problem i vodosnabdevanje.

Meštanin Velin Ivanov kaže da nosi vodu na rukama, od drugog izvora, pošto nema ovde, a, kako kaže, i kad dođe nije kvalitetna za piće.

Za pomoć su se obraćali svima, a najbrži odgovor stigao je iz Evropske Komisije. Predsednik Barozo uputio ih je da projektnu dokumentaciju dostave fondovima Evropske Unije.

Od republičkih organa, kako kažu, jedino ih je Premijer Mirko Cvetković obavestio da je njihov zahtev prosledio nadležnom ministarstvu.

"To nadležno ministarstvo, a nije jedno nego više njih, nije našlo za shodno ni da jedan ljubazan odgovor uputi, da kaže nemamo sredstva ili nemamo mogućnosti", kaže meštanin sela Senokosa Vasko Todorov.

U lokalnoj samoupravi Dimitrovgrada ističu da podržavaju zahteve meštana i da su projektnu dokumentaciju davno završili. Nažalost u NIP-u je projekat odbijen već tri puta, a u  opštini nema para za asfaltiranje.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Veselin Veličkov kaže da opština, sa sredstvima kojima raspolaže, može da uradi samo sanaciju, popunjavanje udarnih rupa i valjanje što će i uraditi u naredna dva do tri dana.

Meštani Senokosa imaju podršku i ostalih staroplaninskih sela u opštini Dimitrovgrad. U ovih devet sela, sredinom prošlog veka, živelo je više od 15.000 ljudi, a danas ih je svega 400.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи