Читај ми!

Likovna kolonija u Prokuplju

Sedamnaestoro slikara iz Srbije, Meksika i Bugarske družilo se na Belom kamenu nadomak Prokuplja u likovnoj koloniji "Memorijal Bože Ilića" sa ciljem da se očuva sećanje na ime i delo jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka.

Četrnaestu godinu zaredom, sedamnaestoro slikara iz Srbije, Meksika i Bugarske družilo se u Božinom rodnom žitnom potoku i na Belom kamenu nadomak Prokuplja u likovnoj koloniji "Memorijal Bože Ilića".

Različite umetničke senzibilitete spojila je želja da se očuva sećanje na ime i delo Bože Ilića, jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka. Slikari su radili u tišini, na čistom vazduhu, okruženi Božinim pejzažima.

"Jednostavno, umetnik se u ovakvim trenucima bukvalno reše svih problema, dolazi sebi, pročišćava svoje misli i svoja viđenja", kaže Igor Radović, akademski slikar iz Vrbasa.

Heronimo Rosales, student slikarstva iz Meksika kaže da je ovde došao na preporuku profesora Izraela Barona koji je već bio na koloniji u Prokuplju.

"Nije lako uklopiti se u drugačiji način slikanja u odnosu na to kako radimo u Meksiku. To je za mene svojevrstan kulturni i umetnički šok", kaže Rosales.

Slikari iz Srbije, Meksika i Bugarske i ovoga puta pokušali su da odgovore izazovu koji je Boža Ilić za života postavio srpskom slikarstvu.

"Pre svega se nadamo, barem ja lično, da smo dostojni tog imena i da zaslužujemo da budemo na ovoj koloniji i da reprezentujemo i slikarski duh, a možda, delom, i ličnost Bože Ilića, njegova interesovanja i afinitete", kaže Zoran Kuzmanov, akdemski slikar iz Kikinde.

Dragan Popović, organizator kolonije kaže da su se slike i pejzaži koje je Boža Ilić stvarao i koji se podudaraju sa njegovim slikama pozitivno odrazili na rad tih slikara.

"Reč je o jednom pozitivnom gestu optimizma i pre svega jednim neverovatnim kvantitetom", kaže Popović.

I ove godine učesnici likovne kolonije Boža Ilić poklonili su slike za umetničku zbirku Narodnog muzeja "Toplica" koja posle četrnaest godina postojanja kolonije broji oko tri stotine slika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се