Читај ми!

Šuma stradala zbog bačenog opuška?

Obuzdani požari kod Kraljeva i Kruševca. Vatra progutala oko 200 hektara šume i niskog rastinja, šteta višemilionska. Uzrok požara je, najverovatnije, opušak bačen iz automobila. Na niški aerodrom stižu ruski avion i helikopter za gašenje eventualnih novih požara u Srbiji i regionu.

Požari koji su zahvatili okolinu Kraljeva su lokalizovani i pod kontrolom, saopštili su pripadnici Sektora za vanredne situacije. Ispod pepela vatra i dalje tinja.

Iako su požari ugašeni, u Srbiju danas iz Rusije stižu avion i helikopter za gašenje požara, najavljuju iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Danas u 14 časova na niški aerodrom sleću avion i helikopter iz Rusije koji će ostati u Srbiji do 12. septembra za potrebe gašenja požara i u našoj zemlji, ali i šire u regionu", rekao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Prema Marićevim rečima, to je sa ruskim ministarstvom za vanredne situacije dogovoreno u preventivnom smislu.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kraljeva Radojica Kočović rekao je da je šteta izazvana požarima višemilionska.

Uzrok požara najverovatnije je ljudski faktor, zbog opuška od cigareta bačenog iz kola na magistralnom putu. 

Izgorelo je oko 100 hektara šume i niskog planinskog rastinja u okolini varošice Ušće i na brdu Ćava iznad Kraljeva.

"Nastavićemo zagašivanje i dežurstva još nekoliko dana", rekao je komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice u Kraljevu Milanko Obrenović.

Izgoreo je dalekovod na Stolovima i oštećen repetitor "Telekoma" na Željinu iznad Ušća. Vatrogasne ekipe dežuraju na Željinu više od 30 sati.

Na gašenju požara bilo je angažovano 60 vatrogasaca iz Kraljeva i četiri okolna grada, skoro 300 pripadnika Vojske Srbije i tri vojna helikoptera i jedan policijski helikopter, a gasili su i zaposleni u Javnom preduzeću "Srbijašume" i nekoliko građana dobrovoljaca.

Požar na gradskoj deponiji u Kraljevu takođe je lokalizovan, dok je požar na Mojsinjskim planinama kod Kruševca potpuno ugašen, gde je izgorelo oko 100 hektara niskog rastinja i listopadne šume, a uzrok i tog požara je ljudski faktor.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво