Skrivene čari gradske šume

Duž obale Tamiša kod Pančeva prostire se gradska šuma, koja je stanište mnogim vrstama ptica. Da bi taj deo učinila pristupačnim građanima, turistička organizacija priprema projekat izgradnje staza.

Lepota Pančevačke šume je u netaknutoj prirodi, bujnoj vegetaciji i bogatoj fauni. Močvarno tlo čini je prilično nepristupačnom, pa samo retki zaljubljenici, ekolozi i biolozi zalaze tuda. Kako bi ove lepote upoznali svi, uskoro će dobiti nove staze.

Ukupno 63 vrste ptica, koje žive tu i na celoj gradskoj teritoriji, predstavljaju prirodne retkosti. Kolonija čaplji, formirana je pre 25 godina, a tu se gnezdi i ugrožena vrsta crnih  roda.

"Gradska šuma oduvek je bila interesantna za ptice, a postoji još od pre 200 godina. Ima ptica pevačica, ali najviše je sivih čaplji, belih i žutih. Tu se gnezde bele i crne rode, a živi i orao belorepan", priča ornitolog Daliborka Stanković.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Pančevu završava treću fazu projekta utvrđivanja stanja, prstenovanja i praćenja ptica.

Prirodno bogatstvo od preko 100 vrsta deo je i promocije ekoturizma, koju sprovodi turistička organizacija.

Želja je da se prikaže zelena strana grada, pet zaštićenih prirodnih dobara, a u tu svrhu radi se i projekat izgradnje staza u gradskoj šumi.

"Mi ćemo u saradnji sa raznim gradskim institucijama raditi te staze, koristiti postojeće nasipe, da bi tu dolazili i naučnici, i biciklisti i šetači", kaže Zorana Vladu, direktorka turističke organizacije.

Cilj je da se Pančevcima omogući prilaz do reke, do čuvenih svetionika, na drugu obalu Tamiša, i da se istaknu neke lepote i bogatstva koje ovaj grad ima, a nisu toliko isticane u javnosti.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 13. avg 2011, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

Priroda

Treba ostaviti netaknutu prirodu, netaknutu.

(subota, 13. avg 2011, 10:47) - zunga [neregistrovani]

staze

Bilo bi lepo da to zazivi. Nazalost staze su samo po NBG gde i nije bilo tako tesko da se naprave. OK sada i od lifta do Ade je sredjeno, ali st aje sa centrom, a da ne pricam o ostalim delovima....

(subota, 13. avg 2011, 10:21) - Deki [neregistrovani]

Biciklom po nasipu

Isao sam cesto u voznje biciklom duz nasipa sve do Opova ili na drugu stranu do Beograda priroda je stvarno prdivna i obiluje raznovrsnim zivotinjskim svetom. Mada sumnjam da ce se skoro nesto preduzeti po pitanju tih staza. U samom Pancevu nemamo adekvatnih biciklistickih staza a i na to malo sto ima parkirani su automobili ili se pesaci recu po njima.

(petak, 12. avg 2011, 20:11) - Јован [neregistrovani]

Одржив развој

Само да се то заштићено природно добро не уништи овом изградњом. Надам се да ће изградња стаза и све те пратеће инфраструктуре бити у складу са законом и да ће се град трудити да очува и животну средину. Мада какво је стање у целој држави нисам баш сигуран да ће се много пажње посветити заштити природе.