Читај ми!

Skrivene čari gradske šume

Duž obale Tamiša kod Pančeva prostire se gradska šuma, koja je stanište mnogim vrstama ptica. Da bi taj deo učinila pristupačnim građanima, turistička organizacija priprema projekat izgradnje staza.

Lepota Pančevačke šume je u netaknutoj prirodi, bujnoj vegetaciji i bogatoj fauni. Močvarno tlo čini je prilično nepristupačnom, pa samo retki zaljubljenici, ekolozi i biolozi zalaze tuda. Kako bi ove lepote upoznali svi, uskoro će dobiti nove staze.

Ukupno 63 vrste ptica, koje žive tu i na celoj gradskoj teritoriji, predstavljaju prirodne retkosti. Kolonija čaplji, formirana je pre 25 godina, a tu se gnezdi i ugrožena vrsta crnih  roda.

"Gradska šuma oduvek je bila interesantna za ptice, a postoji još od pre 200 godina. Ima ptica pevačica, ali najviše je sivih čaplji, belih i žutih. Tu se gnezde bele i crne rode, a živi i orao belorepan", priča ornitolog Daliborka Stanković.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Pančevu završava treću fazu projekta utvrđivanja stanja, prstenovanja i praćenja ptica.

Prirodno bogatstvo od preko 100 vrsta deo je i promocije ekoturizma, koju sprovodi turistička organizacija.

Želja je da se prikaže zelena strana grada, pet zaštićenih prirodnih dobara, a u tu svrhu radi se i projekat izgradnje staza u gradskoj šumi.

"Mi ćemo u saradnji sa raznim gradskim institucijama raditi te staze, koristiti postojeće nasipe, da bi tu dolazili i naučnici, i biciklisti i šetači", kaže Zorana Vladu, direktorka turističke organizacije.

Cilj je da se Pančevcima omogući prilaz do reke, do čuvenih svetionika, na drugu obalu Tamiša, i da se istaknu neke lepote i bogatstva koje ovaj grad ima, a nisu toliko isticane u javnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво