Читај ми!

Letnje čari Kopaonika

Prve asocijacije na Kopaonik su zima, sneg i skijanje. Ali kada sneg okopni, priroda, kojom je naša najviša planina izuzetno obdarena, počinje polako da se budi da bi do leta dostigla punu i raskošnu lepotu.

Kopaonik za mnoge nije letnja destinacija, ali oni koji su verni zaljubljenici u prirodnik bogatstava ovog nacionalnog parka dokazaće im da greše. Ma kako to čudno zvučalo, na Kopaoniku još uvek ima skrovitih i zanimljivih mesta.

Vodopad Jelovarnik, Semeteško jezero, Markov Kamen, izletišta Malo i Veliko Metođe, Orlove stene - mesta udaljena od skijaških staza i glavnih puteva otkrivaju samo oni koji uživaju u šetnji i odmoru u prirodnom raju.

Posetioci leti dolaze na Kopaonik da se, kako kažu, odmore od mora. Kao prednosti te planine izdvajaju mir, mogućnost rekreacije i predivno sunce.

Lepote Kopaonika ne završavaju se na granicama nacionalnog parka. Naprotiv, samo su tamo skrivene i nedirnute.

Jedan broj žitelja Brusa i okolnih sela na obroncima Kopaonika našao je posao u turističkom centru, ali, iz sezone u sezonu, sve je veći broj meštana koji svoju delatnost i gazdinstvo prilagođavaju potrebama turizma.

Braća Radiša i Radovan iz Graševaca kod Brusa, na imanju su započeli ribnjak, a stvorili mali raj. Za dve godine, bez marketinga, oslanjajući se na preporuku, privukli su goste iz cele Srbije. Ovog leta stigli su i iz Mađarske, Rumunije, Nemačke, pa čak i kamperi iz Velike Britanije.

"Nećemo da se hvalimo, a nećemo ni da se žalimo. Važno je da nam gosti daju podršku i pohvale", kaže Radiša Pavlović.

"Mi ne možemo gostima da pružimo uslove kakve im pruža Kopaonik zimi", objašnjava Radovan Bučić, "zato se trudimo da leti predstavimo jedan deo tog lepog druženja, da bude svima lepo i ugodno na putu do naše najlepše planine."

Meštani sela na zapadnim obroncima svoju šansu za egzistenciju prepoznali su u udruženjima, od onih koje okupljaju voćare i pčelare, do onih koja se bave organizovanjem manifestacija.

Hotelijeri na Kopaoniku su zadovoljnisve većim uključivanjem lokalnog stanovništva u turizam, jer će, kako tvrde, to vratiti leti goste na planinu.

Samo u hotelima u turističkom centru u julu zabeleženo je 7.000 noćenja, dva puta višenego prošle godine.

Za razliku od ruralnog područja, tu se i dalje forsiraju sportski sadržaji, jer je Kopaonik idealna planina za pripreme sportista koji u velikom broju dolaze i u međusezoni.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво