Читај ми!

Zajedno za prirodu

Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora, koji finansira Evropska unija, obuhvata i projekat "Zajedno za prirodu" koji realizuju Fondacija za razvoj Crne Gore i kraljevačka "Čistoća". Cilj projekta je uklanjanje divljih deponija i očuvanje i zaštita životne sredine.

Podizanjem ekološke svesti građana i prirodno okruženje biće mnogo lepše, jer su divlje deponije i dalje naša svakodnevica i veliki problem.

U Crnoj Gori već rade na šest lokacija u tri od ukupno trinaest opština na severu zemlje obuhvaćenih Programom prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora, koji finansira Evropska unija.

Pored čišćenja divljih deponija, najvažnije je to što će biti postavljen video-nadzor tih lokacija, smatra Tamara Todorović, predstavnica Fondacije za razvoj Crne Gore "Fors Montenegro". Nadzor će biti u nadležnosti komunalne policije koja će ugrožene lokacije moći da kontroliše 24 sata dnevno.

U okviru projekta "Zajedno za prirodu", u Kraljevu su očišćene tri deponije. Projektom je planirano da se u tom gradu očisti ukupno šest divljih deponija.

Goran Trifunović, direktor JKP "Čistoća" Kraljevo, smatra da i u ovom gradu divlje deponije predstavljaju veliki problem, jer čim se jedna ukloni - nastane nova:

"Posebno je važno da se utiče na podizanje svesti građana, kako bi nakon uklanjanja smeća, postavljanja posuda za otpad i ozelenjavanja tih površina, one postale korisna i prijatna mesta."

Od deponije do izletišta

Ušće Ribnice u Ibar, nekada najveća divlja deponija na samo nekoliko kilometara od grada, danas je oaza zelenila i prijatno mesto za odmor. Planova imaju mnogo.

"Upravo se završava postavljanje rasvete, a teren za odbojku na pesku već je nasut. Ukoliko budu imali dovoljno sredstava, napraviće i teniski teren", kaže Radmilo Glavčić, jedan od  pokretača akcije uređenja ušća Ribnice.

To što je ovde postignuto i jeste - ukratko - razlog što Evropska unija finansira projekat "Zajedno za prirodu" u okviru programa prekogranične saradnje: Da ljudi konačno shvate koliko je važno pravilno odlaganje i uklanjanje smeća i značaj stvaranja što više zelenih oaza kakva je ona na ušću Ribnice u Ibar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи