Читај ми!

Žetva pšenice u Podrinju

U Podrinju počela žetva pšenice iz ranih rokova setve, dok će ubiranje ječma, koje se sada obavlja u brdskim predelima, uskoro da bude završeno. Prosečni prinosi tih žitarica veći su nego prošle godine.

Žetva pšenice iz ranih rokova setve počela je u Podrinju, dok će ubiranje ječma u brdskim predelima, uskoro da bude završeno.

Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Đurić rekao je danas za Tanjug da je žetva pšenice u Podrinju počela.

"Žetva je počela najpre na njivama koje su prve zasejane ili je upotrebljeno seme iz ranijih grupa zrenja, a kroz dan-dva će da se proširi i na duge ravničarske predele", kaže Đurić.

Đurić je podsetio da je na prostoru delovanja Zavoda, a to su područja Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, pod pšenicom 2.500 hektara. i naveo da je juče, kada je počelo ubiranje hlebnog žita.

"Juče je počelo ubiranje hlebnog žita i tom prilikom je požnjeveno 15 hektara, ostvaren prosečan prinos od oko 5,3 tone po hektaru, dok je najviši 6,4 tone", kaže Đurić.

U brdskim predelima Podrinja i iz kasnijih rokova setve, u završnu fazu ulazi žetva ozimog ječma, koja je obavljena u ravnicama tog dela Srbije.

"Prosečan prinos je četiri tone, dok je na parcelama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere šest tona po hektaru" naveo je Đurić.

Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici je rekao da su usevima iz prolećne setve, koji su u fazi intenzivnog porasta, potrebne znatne količine vlage i ocenio da je za vikend bilo nedovoljno kiše budući da je palo od dva do pet litara po metru kvadratnom.

"Usevi soje, pod kojom je u Jadru 1. 800 hektara, ulaze u fazu cvetanja kada visoke temperature i nedostatak vlage mogu da izazovu opadanje cvetova, time i smanjivanje prinosa", istakao je Đurić.

Đurić je rekao da je veća vlažnost zemljišta potrebna i za predsetvenu pripremu i brže klijanje i nicanje postrnih useva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво