Читај ми!

Protest radnika Centra za strna žita

Zaposleni u Centru za strna žita u Kragujevcu održali kraći protest ispred zgrade Skupštine grada tražeći od nadležnih ministarstava rešavanje statusa te naučne ustanove.

Ispred zgrade Skupštine grada u Kragujevcu radnici Centra za strna žita protestovali su tražeći od nadležnih ministarstava da reše status te naučne ustanove.

Predsednik Samostalnog sindikata Centra za strna žita Blagoje Kovačević rekao je da protest nije usmeren prema gradskom rukovodstvu nego prema državi.

Kovačević je poručio da je ključni zahtev zaposlenih da nadležni reše status te ugledne, najstarije institucije u oblasti nauke i poljoprivredne proizvodnje, koja postoji od 1898. godine.

Radnici Centra za strna žita traže i deblokadu računa preduzeća od 7,5 miliona dinara, od čega je više od četiri miliona zaduženje za renoviranje objekta iz 1998. godine koje nije izmirilo Ministarstvo nauke, a oko tri miliona dinara je dugovanje prema Ministarstvu poljoprivrede za neizmirene obaveze prilikom prijavljivanja novih sorti.

U zahtevima koji su dostavljeni Ministarstvu prosvete i nauke je i smena rukovodstva, rešavanje tehnološkog viška i sankcionisanje odgovornih koji su doveli do kolapsa Centra za strna žita.

U Centru su zaposlena 52 radnika koji poslednjih godinu dana redovno dobijaju plate na osnovu ugovora sa gradom Kragujevcom, ali sa zakašnjenjem od 13 meseci zbog zaostatka u isplatama prethodnih godina.

Zaposlenima se danas u sali Skupštine grada posle protesta obratio gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je rekao da Centar ima podršku grada koji je spreman i da preuzme tu instituciju i podrži sve poslove u predstojećoj žetvi.

Stevanović je najavio da je za sutra dogovoren sastanak u Centru za strna žita s predstavnikom Ministarstva prosvete i nauke i izrazio uverenje da će biti predloženo prihvatljivo rešenje koje će biti predočeno i Vladi Srbije.

"Tražićemo da se reši status ustanove, da se predoči šta dalje, koje su obaveze grada i Republike, koji će se projekti raditi i razjasne pojedinosti o socijalnom programu", rekao je Stevanović.

Pre više od godinu dana nakon protesta zaposlenih u Centru vođeni su pregovori s nadležnima, nakon čega je protest prekinut.

Zaposleni će ovoga puta, kako su poručili, protestovati sve dok se ne pronađe rešenje za budućnost njihove ustanove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара