Читај ми!

Smetlište ugrožava Rakovčane

Meštani Rakovca blokirali su prilaz gradskom smetlištu, sa zahtevom da se godinama odlagani otpad izmesti iz njihovog sela. Na toj teritoriji su Bujanovačka Banja i tri fabrike mineralne vode.

Komunalni otpad iz Bujanovca i Velikog Trnovca već dvadeset godina odlaže se u selu Rakovac. Smetlište je svakim danom sve veće, "raste i u visinu i širinu".

Meštani Rakovca blokirali prolaz do deponije zahtevajući da se ona izmesti iz njihovog sela. Stojče Tasić iz Rakovca kaže da ne mogu da obrađuju zemlju: "I kada čovek dođe na sto-dvesta metara ne može da radi."

"Kada se smeće zapali", kaže Dragan Nakić, predsednik Mesne zajednice, "ne može da se diše od dima i smrada."

Meštani navode da komunalci tu svakog dana istovare dva-tri kamiona smeća iz Bujanovca i Velikog Trnovca, a građani u prikolicama dovoze čvrsti otpad. Smeće se ne odnosi samo iz Rakovca - iako su, prema rečima Dragana Nakića, dobili zabranu od Republičke inspekcije: "Ovo je divlje smetlište."

Propisa ima, rešenja nema

Opština ima lokalni plan za upravljanje čvrstim otpadom, ali ne i rešenje na vidiku. Kažu da ni vlasnički odnosi na samom zemljištu nisu rešeni.

"Predviđeno je da Bujanovac ima, zajedno sa Preševom, transfernu stanicu, ali zbog kapaciteta deponije Meteris u Vranju ona nije spremna da primi otpad iz Bujanovca", navodi Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac.

Rešenja za sada nema, a smetlište se širi na teritoriji Rakovca i Bujanovačke Banje. Na tom području se, uz autoput ka Makedoniji, nalaze i tri fabrike mineralne vode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи