Читај ми!

Počela deblokada puteva

Traktori su odvezeni sa puta ka Zrenjaninu preko Čente, iz Opova, Kikinde, Melenaca. Na ostalim putevima biće dozvoljen prolaz, ali poljopriovrednici kažu da će traktori ostati parkirani pored puta, dok im se Uredba detaljno ne razjasni.

Usvajanjem Uredbe Vlada Srbije je izašla u susret poljoprivrednicima i subvencije proširila na površine do 100 hektara u iznosu od 14.000 dinara po hektaru. Traktori su se potpuno povukli sa puta ka Zrenjaninu preko Čente, iz Opova, Kikinde, Melenaca. Jedino će most kod Pančeva i noćas biti potpuno blokiran, saznaje RTS.

Na ostalim putevima biće dozvoljen prolaz, ali poljopriovrednici kažu da će traktori ostati parkirani pored puta, dok im se Uredba detaljno ne razjasni.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će prijem zahteva poljoprivrednika za subvencije po uredbi početi 15. juna 2011. godine, a isplata novca trajati narednih osam meseci.

Prema rečima ministra poljoprivrede Dušana Petrovića, poljoprivrednicima će ove godine biti isplaćen regres od 14.000 dinara po hektaru za površine do 30 hektara, dok će ostatak do 100 hektara svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti isplaćen do 31. januara 2012. godine.

"Ko ima manje od 30 hektara biće mu na raspolaganju regres za onoliko hektara koliko je registrovao", rekao je Petrović, učestvujući u radu sednice skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

U ovoj godini, iz državne kase isplatiće se 8,6 milijardi dinara za pomoć ratarskoj proizvodnji, ali to nije dovoljno za isplatu subvencija onima koji obrađuju do 100 hektara. Drugog novca nema do sledeće godine, ali je tu čvrsto obećanje vlasti da novac stiže u januaru.

Predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao je da protesti nezadovoljnih poljoprivrednika i blokade puteva u Vojvodini mogu da budu obustavljeni samo ukoliko dokument o ispunjavanju njihovih zahteva potpišu predsednik Boris Tadić ili premijer Mirko Cvetković.

"Nismo videli novu uredbu o subvencijama, niti nam se iko od nadležnih u Republici ili Pokrajini obratio tim povodom i zato nastavljamo protest dok ne dobijemo garancije sa najvišeg mesta", rekao je Ivković napominjući da su poljoprivrednici dodatno revoltirani načinom konuniciranja s njima.

Posebni zahtevi ratara 

U dopisu poljoprivrednika, učesnika protestne vožnje upućenom premijeru, traži se, međutim, da predaja zahteva počne od 10. juna, a isplata najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Kako je obrazloženo, PIO osiguranici, kao i novi osiguranici PIO osiguranja moraju izmiriti svoje obaveze za 2010. godinu do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.

Navedeno je i da se sprovođenje ove Uredbe mora izvršiti najkasnije do 1. oktobra 2011. godine, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva.

U saopštenju dostavljenom medijima traži se, između ostalog, i ukidanje odluke o zabrani izvoza pšenice do 5. juna 2011. godine, kao i da poljoprivrednici koji su svoje nezadovoljstvo izrazili protestnom vožnjom zbog toga ne budu procesuirani ni prekršajno, niti krivično.

Na sastanku državnog vrha Srbije sinoć je dogovoreno da ministar poljoprivrede Dušan Petrović predloži Vladi da se poljoprivrednicima isplaćuju subvencije kao i prošle godine. Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, resorni ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije.

Vanredni vozovi 

"Železnice Srbije" i danas su, iz sistema gradske železnice "Beovoz", uvele u saobraćaj četiri vanredna voza, zbog izuzetno velikog broja putnika koji žele da se prevezu od Beograda do Pančeva. Na stanicama "Beovoza" i dalje su velike gužve.

Sa Beogradske autobuske stanice su još uvek obustavljeni polasci autobusa ka mestima u Banatu, a za sada funkcioniše samo saobraćaj na autoputu od Beograda ka Novom Sadu, izjavio je dežurni dispečer BAS-a Slobodan Kandić.

"Sa BAS-a su obustavljeni polasci u pravcu Banata za Kovin, Vršac, Zrenjanin i Kikindu", rekao je dežurni otpravnik Milutin Božić.

Poljoprivrednici iz Vojvodine u protekla četiri dana blokirali su traktorima puteve, jer su nezadovoljni najavom Vlade da će im biti smanjene subvencije, odnosno da će biti subvencionisana gazdinstva do 30 hektara.

Prvobitni predlog Vlade Srbije bio je da se subvencije daju na parcele do 10 hekatara, što je izazvalo nezadovoljstvo i proteste poljoprivrednika.

Posle pregovora, jedan broj poljoprivrednika je pristao na novi predlog da se subvenicje daju na parcele do 30 hektara, dok veći broj njih, uglavnom iz Vojvodine, nije bio zadovoljan i oni su nastavili blokadu puteva.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи