Iskustva i pouke kraljevačkog zemljotresa

Posle kraljevačkog zemljotresa politička javnost treba da se osvesti i počne da sluša glas stručnjaka, rekao je dr Miodrag Manić na međunarodnom naučnom skupu u Kraljevu.

U Kraljevu se održava međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom "Iskustva i pouke kraljevačkog zemljotresa", na kojem učestvuju stručnjaci iz Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, SAD i Srbije.

"Da se zemljotres kakav se desio četiri kilometra od Kraljeva desio na tolikoj udaljenosti od Beograda, stradalo bi možda hiljadu ljudi, a šteta bi bila oko milijardu evra", rekao je organizator skupa dr Miodrag Manić. "Zbog investitora koje interesuje samo novac i neodgovornosti onih koji te investitore treba da kontrolišu, danas u celoj Srbiji imamo problematične objekte."

Manić je ukazao na to da u Srbiji i danas, kada grade kuću, ljudi retko angažuju građevinske inženjere. Preduzimači im podižu objekte koji nisu u skladu sa poropisima i pravilima izgradnje: "I dalje se zida bez seizmičke provere tla, a naš čovek nema ni kulturu održavanja objekata i blagovremene popravke."

Stanari zgrada iz neznanja veruju da će investitori kojima dozvole nadgradnju objekta omogućiti bolje uslove, jer stare zgrade nemaju parno grejanje ni odgovarajuće sanitarne čvorove. Oni ne znaju da stare zgrade nisu projektovane tako da budu otporne na seizmičko dejstvo, jer su građene pre usvajanja seizmičkih propisa 1964. godine.

Kako ublažiti posledice budućih zemljotresa

Seizmička dejstva u Srbiji su mala, rekao je dr Mihailo Trifunac, profesor na Kalifornijskom univerzitetu, a veoma je opasno to što se inženjeri i projektanti "opuste" smatrajući da se zemljotres u Srbiji neće dogoditi u doglednoj budućnosti:

 "Da je magnituda zemljotresa u Kraljevu umesto 5,4 bila 5,6 Rihtera, tj. dva puta energetski jači, u ovom gradu bi bio srušen najveći broj od oko 16.000 oštećenih objekata."

Cilj dvodnevnog skupa na kojem učestvuju istaknuti svetski i domaći stručnjaci iz oblasti opšte i inženjerske seizmologije, zemljotresnog inženjerstva i zaštite kulturno-istorijskog nasleđa jeste upoznavanje stručne javnosti sa merama koje moraju da se primene kako bi se ubuduće smanjio seizmički rizik u celoj zemlji i regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара