Читај ми!

Regres za uklanjanje blokade

Državni vrh, posle sastanka održanog u četvrtak kasno uveče, ponudio poljoprivrednicima iste uslove kao i lane - odnosno 14.000 dinara po hektaru, najviše do 100 hektara. Celokupna putna mreža u Vojvodini je pod blokadom - prohodni su samo autoput i železničke pruge.

Ministar Dušan Petrović predložiće u petak ujutro Vladi Srbije da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplati 14.000 dinara po hektaru, najviše do 100 hektrara, isto kao i 2010. godine.

Predlog je rezultat sastanka vrha države, kome su u četvrtak uveče prisustvovali Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, resorni ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović će u petak ujutro predložiti Vladi Srbije da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplati 14.000 dinara po hektaru, najviše do 100 hektrara, isto kao i 2010.godine.
 
Ministar Petrović će zatražiti da Vlada Srbije ovu obavezu ispuni u narednih osam meseci.

Blokade puteva 

Pre odluke državnog vrha, putevi u Vojvodini bili su blokirani četiri dana.

Celokupna putna mreža u Vojvodini je pod blokadom - prohodni su samo autoput i železničke pruge. Blokirani su: Novi Sad, Sremska Mitrovica, Vršac, Titel, Opovo, Kovin, Kikinda, Bačka Topola, Srpska Crnja, Zrenjanin i Pančevo.

Blokiran je i autoput Subotica - Beograd kod Novog Sada, odnosno Temerinske petlje, kao i međunarodni granični prelaz Srpska Crnja ka Rumuniji. Vozila na putu Beograd - Pančevo se povremeno propuštaju.

Na putu ka Zrenjaninu, kod Čente, automobili se sporadično propuštaju. Više od 50 traktora četvrti dan je na velikom parkingu izpred zgrade Vlade Vojvodine.

Nezadovoljni poljoprivrednici Srema traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom blokirali su magistralni put Šabac - Ruma, kod sela Klenak, u blizini mosta na Savi kod Šapca. Zbog izuzetne frekventnosti tog putnog pravca koji vodi ka autoputu, poljoprivrednici saobraćaj blokiraju po petnaest minuta svakih sat vremena.

Zbog blokade najviše trpe građani i privreda. Autoprevoznici i firme u svojim računicama beleže minus.

"Normalno da posao trpi, ovde smo od ponedeljka, policija neće da nas pusti. Ja sam pitao da nam obrazlože zbog čega", kaže autoprevoznik iz Kikinde Duško Veličković.

Privreda trpi štetu 

Predsednica Upravnog odbora "Jugoremedije" Nadica Margold navodi da ta firma trpi štetu zbog neredovne isporuke lekova veledrogerijama, koji kasnije isporučuju lekove prema apotekama. "Već više od 70 sati šleper stoji, čeka na blokadi kod Čente da isporučimo robu za Gruziju", kaže Margold.

Predstavnici Vlade ponavljaju da ne mogu da ponude subvencije za više od 30 hektara. Vlada poručuje da nastoji da pronađe najefikasnije mere za subvencionisanje poljoprivrede, ali da se tim merama ne ugrozi snabdevanje tržišta mesom i mlekom.

"Mislimo da bi ispunjavanje zahteva jednog manjeg broja poljoprivrednika ozbiljno ugrozilo agrarni budžet i da bi dugoročno ugrozilo snabdevanje tržišta mesom i mlekom", rekao je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihailović.

Predstavnici Vlade su najavili da će poljoprivrednicima omogućiti jeftine dinarske kredite sa rokom dospeća do tri godine i fiksnom kamatnom stopom od osam odsto na godišnjem nivou, koji će se odnositi na investicije i na tekuće finansiranje, navodi se u saopštenju.

Vanredni polasci "Beovoza"

Građani smišljaju načine da zaobiđu traktorske barikade - biciklima donekle, pa peške pored traktora i policije.

Železnice Srbije uvele su četiri vanredna polaska "Beovoza" na relaciji Pančevački most - Pančevo Vojlovica, zbog blokade puteva vojvođanskih poljoprivrednika.

Među ratarima se pojavilo seme razdora. Jedni pozivaju zemljoradnike da nastave proteste, ali odblokiraju puteve, a drugi ostaju radikalni.

Pojedini kažu da neće odustati od štrajka jer, kako navode, samo traže ono što im je obećano, jer su se, ističu, računajući na ta obećanja, zadužili pre setve.

Oni najavljuju da će, u slučaju da njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, traktorima doći u Beograd i blokirati saobraćaj u glavnom gradu.

Број коментара 92

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво