Читај ми!

Leskovački ajvar postao brend

Leskovački ajvar konačno je postao brend - robna marka, proizvod zaštićenog porekla. Rešenje koje je bilo neophodno da bi se zaštitilo ime leskovačkog specijaliteta stiglo je iz Zavoda za intelektualnu svojinu i Regionalnu privrednu komoru.

Posle leskovačkog roštilj mesa, i čuveni leskovački ajvar postao je brend. U kvalitet specijaliteta od čuvene leskovačke paprike napravljenog po originalnoj recepturi nikad nije doveden u sumnju, ali je bilo potrebno da se to i ozvaniči.

Proizvodnja domaće leskovačke paprike, njena prerada i tradicionalni način proizvodnje ajvara - čitav proizvodni ciklus specijaliteta s juga Srbije konačno je standardizovan. U Regionalnu privrednu komoru Leskovca stiglo je rešenje o zaštićenom geografskom poreklu iz Zavoda za intelektualnu svojinu. Tako je domaći ajvar i zvanično postao leskovački.

"Zvanično možemo da objavimo da je leskovački ajvar zaštićen i da, kao takav, može da se proizvodi samo na ovim prostorima", objašnjava Goran Jović, predsednik Privredne komore Leskovca.

Posao na zaštiti nije bio lak i trajao je tri godine i dva meseca. Za postizanje tog cilja zaslužni su Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga,  Udruženje "Leskovački ajvar" i Regionalna privredna komora Leskovca.

"Uz nas su ostali samo najuporniji i oni koji su nam najviše verovali. Sada sam siguran da će se ceo posao isplatiti na zadovoljstvo svih učesnika u ovom projektu", kaže Milorad Stajković, koordinator projekta i predsednik Saveza zemljoradničkih zadruga.

Rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o registraciji oznake geografskog porekla "Leskovački domaći ajvar" kao ime porekla za ajvar, kruna je važnog posla. Proizvod koji se tradicionalno proizvodi u leskovačkim domaćinstvima postao je robna marka.

"Dobili ste pravo na intelektualnu svojinu baš za takav proizvod i to je nešto što se zove civilizacijska tekovina", rekao je domaćinima Vladimir Marić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu.

I danas se u Leskovcu ajvar pravi kao nekada: u šerpama, na "kubenčetu" isključivo od paprika. Takav proizvod će stizati i do evropskih kupaca, bilo da je proizveden u domu pojedinačnih proizvođača ili u malim preduzećima. U istoj ambalaži, istog kvaliteta, sa jednakom oznakom.

"To bogatstvo, te resurse, niko vam ne može oduzeti", rekao je Milan Prostran iz Privredne komore Srbije. "Vazan posao je urađen, ali predstoji i međunarodna zaštita."

U tome će od velikog značaja biti pomoć partnera iz Italije. Istovremeno ovde se već razmišlja o novom leskovačkom brendu. Posle leskovačkog roštilj mesa i ajvara, na red je došla leskovačka sprža.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво