Читај ми!

Ada Bistro - ostrvo dobre volje

Ribolovačko udruženje "Bistro" iz Baljevca na Ibru zapuštenu obalu pretvorilo u izletište i sagradilo veštačko ostrvo. Ada Bistro je već postala omiljeno izletište meštana.

Kada grupa ljudi ima zajedničku viziju, ništa nije nemoguće - dokazalo je desetak članova ribolovačkog udruženja "Bistro" iz Baljevca na Ibru. Bez ičije pomoći, i od svojih sredstava, zapušteni deo obale reke pretvorili su u izletište i izgradili veštačku adu.

Ada Bistro postala je omiljeno mesto za izlazak meštana, a članovi Udruženja neće stati dok, kako kažu, Ada Bistro ne postane nezaobilazna turistička atrakcija tog kraja.

Članovi Udruženja pesmom počinju svako okupljanje: prepriča se po koja priča, čuvena, ribolovačka, a zatim prione na posao koji traje već dve godine. Ne odustaju ni kada im presuše sva sredstva, jer, kako kažu, Adu Bistro su izgradili za dobrobit svih, bez ikakve nadoknade.

"Od Titove smrti pa naovamo, niko u ovoj zemlji nije dobrovoljnim radnim akcijama više napravio nego što smo mi na ovim prostorima ovde. Mi nismo ni od koga dobili novac, a sve ovo je stvoreno našim radom. Sekli smo drveće i od toga pravili daske i klupe", kaže sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Bistro Aleksandar Vasiljević Piljo.

Ada je tokom proteklog perioda postala prava atrakcija. Uspeli su u nameri da je osvetle i urede parking prostor. Slavili su se na njoj rođendani, obeležavali praznici i porodična okupljanja.

Stevo Veljović, član OSR "Bistro" kaže nema dovoljno sredstava da se nešto više uradi, ali da je Ada prvenstveno namenjeno mladima koji dolaze iz raznih krajeva.

I drugi su se uključili u izgradnju ade. Lokalitet je dobio današnji izgled zahvaljujući i pojedinim privatnim preduzetnicima, koji su prepoznali entuzijazam ovih ljudi.

"Stvarno je bilo ruglo. Bilo je i dosta smeća. Rešio sam da dođem na neki način da im pomognem. Doterao sam bager i odradio sve što je trebalo", kaže auto-prevoznik Goran Jemuović Tisovac.

Ukoliko bude sredstava, planiraju da izgrade teren za odbojku na pesku, mokri čvor i česme, i da prošire travnjak sa šetalištem, duž kojeg su već postavljene ručno isklesane klupe.

Kao svoj najveći uspeh, članovi udruženja navode akcije koje svake godine uspešno izvode na čišćenju obala reke od nekoliko kilometara zbog smeća koje svakodnevno nanosi reka Ibar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи