Читај ми!

Prva solarna elektrana u Srbiji

Prva solarna elektrana u Srbiji, snage dva megavata biće do jeseni izgrađena u kuršumlijskom selu Merdare. Izgradnja solarnog postrojenja, koje će se prostirati na površini oko četiri hektara, koštaće oko pet miliona evra.

Izgradnja prve solarne elektrane u Srbiji, na području jedne od najsiromašnijih opština, Merdare, kod Kuršumlije, biće izgrađena do jeseni.

Načelni dogovor o početku realizacije jedne od najvećih investicija u proizvodnji tzv. čiste energije u našoj zemlji, postigli su predstavnici italijanske firme  "Multienerdži", koja će finansirati izgradnju elektrane, i lokalne samouprave u Kuršumliji, uz učešće i predstavnika EPS-a.

Da im je neko rekao da će budućnost u proizvodnji električne energije u Srbiji početi upravo u njihovom malom selu, meštani Merdara sigurno mu ne bi poverovali. Do sada se iz njega uglavnom odlazilo, u potrazi za boljim životom, a sada ne kriju zadovoljstvo što je konačno došlo vreme da i njih sunce malo ogreje.

"Ako bude uspelo, biće odlično. Super za mlade ljude i za nas stare. Mladi će valjda prestati da beže iz našeg kraja", kaže Dušan Milovanović iz sela Merdara.

Radosav Jovanović iz Merdara kaže da je oduševljen, jer je izgradnja solarne elektrane spas za taj kraj.

Prema prvim procenama, izgradnja solarnog postrojenja, koje će se prostirati na površini oko četiri hektara, koštaće oko pet miliona evra.

Merdare otvoreno za nove investicije

Merdare je do sada bilo poznato samo po jednom od najprometnijih administrativnih prelaza ka KiM. Zahvaljujući proceni stručnjaka o najvećem broju sunčanih dana u godini, o njemu će se uskoro govoriti kao o mestu gde je izgrađena prva solarna elektrana u Srbiji.

Filipini Đovani iz firme "Multienerdži" kaže da je veoma zadovoljan poslovnim ambijentom koji je zatekao u Srbiji i Kuršumliji, što mu daje nadu da će celokupan posao biti završen uspešno i u predviđenim rokovima.

"Ideja je da u septembru, odnosno početkom oktobra sve bude gotovo. Centrala ima dva megavata i godišnje će proizvoditi oko 2,5 miliona kilovat-časova", kaže Đovani.

Izgradnja prve solarne elektrane u Srbiji, na području jedne od najsiromašnijih opština je, prema rečima predsednice opštine Kuršumlija Vesne Jakovljević, veoma dobra poruka i za druge investitore, koji su  dobrodošli.

"Mi, kao dobri domaćini, moramo da pokažemo spremnost i da ubrzamo procedure u dobijanju lokacijskih dozvola i svih drugih, koje zahteva jedna ovakva investicija", kaže Jakovljevićeva.

Uz čistu energiju koja će biti isporučivana EPS-u i nova radna mesta, ova investicija, prema najavama, tokom izgradnje i montaže opreme, obezbediće posao i domaćim firmama.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво