Читај ми!

Niže cene sezonskog povrća

U odnosu na prethodnu nedelju, cene sezonskog povrća na zelenim pijacama znatno su niže. U Kruševcu se u odnosu na početak maja pojedini proizvodi prodaju upola cene. Prodavci kažu da bi cene bile znatno više, da na njihovo formiranje ne utiču megamarketi, odnosno, veleprodaje koji su uvoznici voća i povrća.

Cene povrća na zelenim pijacama znatno su niže nego prethodne nedelje, a kako tvrde u Kruševcu, zbog uticaja megamarketa na formiranje cena, pojedini proizvodi koštaju duplo manje.

Paradajz iz Makedonije je za dvadeset dinara skuplji, od onog uvezenog iz Albanije i Turske, odakle se doprema i krastavac koji je pojeftinio i staje 60 dinara po kilogramu.

Grčke jagode su za osamdeset dinara jeftinije od naših, čija je cena od 300 dinara postojana, jer su zbog nepovoljnih okolnosti još uvek deficitarna roba.

Iako se sela u kruševačkom kraju bave uglavnom povrtarstvom, na pijacama jedva da ima proizvođača, a sve manje je i domaćih proizvoda.

Potrošači smatraju da su još uvek visoke cene paradajza, krastavaca i mladog krompira, ali da se stiče utisak da će i ovi proizvodi uskoro pojeftiniti.

„Ima dosta nakupaca, prodaja ide iz druge ruke, pa je s toga sve malo skuplje za nas kupce", kaže jedan od kupaca na kruševačkoj pijaci.

Kilogram jabuka koje su očigledno dopremljene iz hladnjača iznosi od 80 do 100 dinara, jer je rok za njihovu prodaju ograničen. Jabuke su doskoro bile skuplje od banana, a prodavci to pravdaju lošim prošlogodišnjim rodom, ali i izvozom u Rusiju.

"Cena jabuke bi ostala na nivou od 30 do 50 dinara, međutim Rusi su u stratu plaćali 50 centi", kaže Miroslav Stojić prodavac na kruševačkoj pijaci.

Poljoprivrednici na pijaci poštuju pravila većine, odnosno, nakupaca.

"Ne može mimo nakupaca. Moramo da snizimo cenu naših proizvoda, kako bi ih prodali", kaže poljoprivrednik iz sela Makrešane Miroljub Davidović.

Zbog visokih pijačnih taksi, proizvođači su često primorani da otkupljuju tuđu robu kako bi zaradili, a na namete se žale i nakupci, većinom Kruševljani koji su ostali bez posla.

"Dnevna kvita za dve tezge je 500 dinara, plus 250 dinara zakup. Mesečno je to od 30.000 do 40.000 dinara", kaže prodavac na kruševačkoj pijaci Dragan Jakovljević.

Bez obzira što su cene proizvoda jeftinije u veleprodajama, Kruševljani još uvek imaju više poverenja u kvalitet na zelenim pijacama koje su jedino mesto gde se i za sitniš može nešto pazariti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво