Читај ми!

Radnici "Zlatara" zauzeli opštinu

Radnici specijalne bolnice "Zlatar", koji su tri meseca u štrajku, proveli su noć u holu Skupštine opštine Nova Varoš. Odlučni su da tu, kako tvrde, sačekaju rešenje sudbine ustanove, koja je posle neuspele privatizacije na ivici propasti.

Grupa radnika Specijalne bolnice "Zlatar" provela je noć između četvrtka i petka u holu Skupštine opštine Nova Varoš u koji su ušli posle 100 dana štrajka i gde nameravaju da ostanu do ispunjenja zahteva.

"Noć smo proveli u zgradi opštine i tu ćemo ostati dok se naši zahtevi ne ispune", rekao je agenciji Beta predsednik sindikata i predsednik Štrajkačkog odbora Dragan Grbović.

Grbović je rekao da je u štrajku oko 80 radnika i da osim smene ranijeg direktora i obećanja ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića da će država radnicima bolnice povezati radni staž, ostali zahtevi nisu do sada ispunjeni.

Radnici Specijalne bolnice "Zlatar" su u štrajku od početka februara.

Oni traže i isplatu 13 zaostalih plata, hitno saniranje dugova koji su oko 150 miliona dinara, kao i trajno rešavanje sudbine ustanove koja je, posle 30 godina rada, dovedena na ivicu propasti.

"Na ovaj način hoćemo da primoramo nadležne da ubrzaju rešavanje naših zahteva. Poslednju platu od 6.000 dinara primili smo u oktobru prošle godine i to je, uz jednokratnu pomoć Ministarstva za rad od 5.000 dinara, jedini prihod koji smo imali u poslednjih pola godine", rekao je Grbović.

Specijalna bolnica "Zlatar" raspolaže sa 330 bolničkih postelja i u njoj se leče bolesnici sa kardiovaskularnim smetnjama.

Propast zdravstvene ustanove "Zlatar", prema tvrdnjama zaposleniih, počeo je pre nekoliko godina neuspelom privatizacijom, nakon čega je usledila odluka Ministarstva zdravlja da se toj bolnici oduzme služba kardiologije, a srčani bolesnici sa uputima usmeravaju u druga lečilišta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво