Читај ми!

Seoske škole - đačke muke

Svakog dana više od 340 učenika iz sela Vitanovac kod Kraljeva putuje deset kilometara do susednih sela gde pohađaju nastavu. Sanacija njihove matične škole, koja je teško oštećena u zemljotresu, počela je ovih dana zahvaljujući donaciji beogradske opštine Vračar.

Većina dece iz Vitanovca mora da porani da bi na vreme stigli na prvi jutarnji autobus koji saobraća iz sela ka mestima gde pohađaju školu, dok se njihova, koja je oštećena u zemljotresu, obnavlja.

Većina su iz zaseoka, udaljenih i po 2 kilometra i prelaze magistralne puteve i prugu Kraljevo - Kragujevac.

Mlađi uzrasti putuju do sela Stubal. Mnogi se čestito nisu ni rasanili, a već se nalaze u autobusu i putuju deset kilometra kroz pomoravski kraj.

Stubal je prosto živnuo od kada u njihovu seosku školu svakog jutra dolazi 50 dece iz Vitanovca.

„Meni je sada lepo u ovoj školi. Jako me raduje što su nas deca iz Stubla jako lepo prihvatila. Bićemo ovde sve dok se ne popravi naša škola", kaže učenica iz Vitanovca Milena Pavić.

U školi u Vitkovcu, kapaciteti su, ne duplirani, nego četvrorostruko veći od kada dolazi oko 300 vitanovačkih učenika. Sve podseća na osamdesete godine kada je školi pohađalo pet puta više učenika nego danas.

„Tačno je da je osamdesetih godina školu u Vitkovcu pohaćalo oko 600 učenika. Sada sve podseća na te godine i bilo bi lepo da tako ostane", kaže direktorka OŠ „Branko Radičević" u Vitkovcu Biljana Tanasković.

Vitanovac je selo koje je najteže pogođeno zemljotresom. Ni škola u Vitanovcu nije pošteđena. Popucali su stubovi i horizontalne noseće grede.

Beogradska opština Vračar je donator 11,5 miliona dinara neophodnih za sanaciju osnovne škole u Vitanovcu.

„Radovi se izvode spolja i unutra. Škola će uskoro biti mnogo lepša i bezbednija za rad", kaže direktorka osnovne škole u Vitanovcu Slavica Stanković.

Dok se ne okončaju radovi deca će putovati, a autobusi za njih su besplatni. Režim autobuskog saobraćaja između ovih pomoravskih sela, takođe, je prilagođen potrebama učenika i roditelja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи