Читај ми!

Gradovi spremni za "Noć muzeja"

Muzeji Pomoravskog okruga spremni su za osmi po redu "Noć muzeja" koji počinje 14. maja i održava se u 60 gradova Srbije i 40 zemalja Evrope. U Zavičajnom muzeju u Jagodini pripremljena je izložba slika četrnaestorice jagodinskih slikara iz 19. i 20.veka.

Muzeji, galerije i izložbeni prostori u gradovima pomoravskog okruga otvoriće 14. maja vrata svim ljubiteljima umetnosti. "Noć muzeja", ove godine se organizuje osmi put, a biće održan i u 40 zemalja u Evropi.

Za tradicionalnu manifestaciju "Noć muzeja", Zavičajni muzej u Jagodini priprema novu stalnu postavku i izložbu slika četrnaestorice slikara 19. i 20. veka.

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini sprema izložbu slika Dobrosava Milojevića i susrete sa umetnikom, a Svilajnac, koji nema muzej, celu Ulicu Svetog Save pretvoriće u "Ulicu kulture", rečeno je danas Tanjugu u ovim ustanovama.

"Svi koji od 18 sati do 2 sata ujutru, u subotu 14. maja, dođu u Zavičajni muzej, imaće priliku da vide da ovo nije zaboravljeno i prašnjavo mesto, već prostor koji nudi nova saznanja", izjavila je kustos muzeja Jasmina Trajkov.

Jasmin Trajkov je istakla da je postavljena nova postavka, na kojoj su na sasvim nov, pristupačniji i zanimljiviji način prezentovani predmeti iz zbirki Prirodnjačkog, Areheološkog, Istorijskog, Etnografskog i Umetničkog odeljenja.

"Noć muzeja" je odlična prilika za naše građane da vide novu postavku, a samo za posetioce 'Noći muzeja' pripremljena je izložba slika četrnaestorice jagodinskih slikara 19. i 20. veka iz zbirke Muzeja, od kojih se neke izlažu prvi put", kaže Jasmina Trajkov.

Kustos Zavičajnog muzeja objasnila je da su radovi grupisani tematski.

"Kroz portret, mrtvu prirodu, pejzaž, nadrealno i apstraktno slikarstvo, radovi će publiku, između ostalog, podsetiti i na, po umetničkoj produkciji, ali i broju kvalitetnih stvaralaca, najplodniji period u likovnom životu Jagodine-treću četvrtinu 20. veka", rekla je Jasmina Trajkov.

U manifestaciju "Noć muzeja", koja će se održati u 60 gradova Srbije i 40 zemalja Evrope, biće uključen i Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, i Muzej "Ravno" u Ćupriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи